2018-01-29 04:05:00
Prezidentská kolóna v ČR
Prezidentská kolóna v ČR

VIDEO: Vládne konvoje – nebezpečný nástroj deklarácie moci

Prac sa z cesty! Teraz ideme my, ktorí ti vládneme!

Je jedno, v akých (demokratických) voľbách prišli vyvolení k moci, správajú sa, akoby im patril svet.

Ak nepatríte k vládnucej špičke, ľahko prídete minimálne o zdravie. Platí to na východe, ale aj takmer na západe Európy. Vlastne ťažko povedať, kam teraz po prezidentských voľbách zaradiť Českú republiku, hoci je teritoriálne na západ od nás... Vládne konvoje sprevádzané policajným sprievodom sú bežné kdekoľvek. No dávať najavo tak okato nadradenosť moci – to v západných kultúrach nenájdete.

Stalo sa to už síce pred viac ako štyrmi rokmi, no ešte stále chodí z toho mráz po chrbte pri pomyslení, čo sa všetko mohlo stať. Vládny konvoj na Ukrajine sa premiestňoval pomerne vysokou rýchlosťou. Stretnutie s nimi môže byť životu nebezpečné, minimálne sa takmer osudným stalo pre vodiča, ktorý celú epizódu nahral na svoju onboard kameru. Na stretnutie s vládnym konvojom určite tak čoskoro nezabudne. Keďže mal na palube kameru, podelil sa o nebezpečný zážitok s celým svetom.

Bežné stretnutie vládneho konvoja s policajným autom v popredí nebýva časté. Ak máte na to šťastie, o nič dramatické nejde. Necháte celú kolónu prejsť a veselo pokračujete vo svojej ceste. Nebezpečný incident sa odohral na Ukrajine. Zdanlivo banálna situácia sa mohla skončiť nepeknou nehodou. Prečo, to nevie nik, lebo pruh pre protiidúce autá bol úplne voľný. Nechýbalo veľa a mohlo dôjsť ku kolízii. V lepšom prípade dvoch za sebou idúcich áut, ktoré sa len tesne minuli, v horšom potom k čelnému stretu s policajným vozidlom.

Auto pred vozidlom s kamerou radšej rýchlo zastavilo pred protiidúcim predvojom. Vodič auta s kamerou stihol zareagovať na poslednú chvíľu a vyhol sa zastavujúcemu autu. Našťastie nedošlo k vzájomnej havárii. Aj vodič auta, ktoré všetko zaznamenávalo kamerou, pre istotu počkal, kým konvoj prejde celý. Ani vodiči ďalších áut si nerobili problémy s jazdou v protismere.

 

Poviete si, že je to náhoda a výnimka a inde sa to nestáva. Pre vás máme príklad zo susednej Českej republiky. Incident sa odohral v máji predminulého roka na ceste 1/55 z Olomouca smerom na Přerov a ani v tomto prípade sa to nemuselo skončiť šťastne.

Policajt na motorke naznačuje protiidúcemu kamiónu, aby spomalil. Nasledujúce okamihy už sú mimo okruh pre zdravý rozum. Konvoj síce musel vo svojom pruhu obchádzať iné auto (ktoré sa navyše dostatočne uhlo), pričom všetky autá v konvoji dokázali prejsť bezpečne. Prečo ale vodič Audi úplne vybočil do protismeru? Ťažko povedať, ako veľmi kamera skresľuje, no zdá sa, akoby sa autá minuli doslova o chlp. Našťastie sa ani tentoraz nikomu nič nestalo.

Na hlavu vodiča kamiónu sa zniesla spŕška poznámok, že na pokyn policajta na motorke nezareagoval dostatočne rýchlo. Skúste teda zastaviť na tridsiatich metroch rozbehnutý štyridsaťtonový kamión. Jednoducho nezastaví. Na to by mali myslieť ale vodiči policajných áut, ktorí sa neraz správajú ešte horšie a doslova vytláčajú vozidlá v protismere doslova až do priekopy.

Aké máte skúsenosti vy? Už sa vám stalo niečo podobné?


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo