2018-01-25 04:00:00
Nové BMW radu 8
Nové BMW radu 8 Coupé
Zdroj: BME Group

VIDEO: Nové BMW radu 8 Coupé absolvovalo zahrievacie kolá v Taliansku

Zaťažkávacie skúšky sa odohrávali pri vysokých rýchlostiach na okruhu v meste Aprilia

Prototyp nového športového vozidla z luxusného segmentu intenzívne počas jazdných testov, čím pokračujú podľa plánu prípravy na príchod na trh v priebehu roka 2018. Predstavením vozidla BMW Concept radu 8, umožnilo BMW pohľad na takmer sériový vzhľad svojho nového luxusného športového vozidla. Teraz sa predstavujú už aj dynamické vlastnosti nového luxusného športového automobilu BMW radu 8 Coupé.

Takmer sériový prototyp práve v Taliansku absolvuje intenzívne testovanie na vysokorýchlostnom testovacom okruhu v talianskom meste Aprilia. Testy slúžia predovšetkým na naladenie dynamických vlastností na povrchoch s vysokým súčiniteľom trenia a zároveň predstavujú ďalší významný krok na ceste k predstaveniu nového BMW radu 8 Coupé naplánovanému na rok 2018.

Zdroj: BME Group

Testy absolvujú prototypy s výrazným maskovaním. Napriek nemu sa dajú tušiť typické športové proporcie nového BMW radu 8 Coupé. Dynamicky natiahnuté línie, nízka silueta a svalnatá predná aj zadná časť sľubujú, rovnako ako v prípade štúdie BMW Concept radu 8, úžasný športový zážitok z jazdy. Skúšobný okruhu v Taliansku v blízkosti Ríma s dĺžkou takmer 4 kilometre má vysokorýchlostný ovál s klopenými zákrutami a vynikajúce podmienky na testy jazdy vo vysokých rýchlostiach a na povrchoch s vysokým súčiniteľom trenia.

Zdroj: BME Group
Zdroj: BME Group

Zrýchlenie, brzdenie a vlastnosti v zákrutách nového športového vozidla sa navyše testujú počas slalomu a na rôznych povrchoch vozoviek. Mimoriadne náročný testovací program uľahčuje požadované nastavenie a zladenie všetkých systémov pohonu a podvozka. Nové „somičkové“ kupé ukázalo svoju výnimočnú ovládateľnosť a precíznosť aj v mimoriadne dynamických situáciách. Okrem toho je schopné plniť aj najvyššie požiadavky v oblasti komfortu a výkonovej rezervy.

Dynamické hodnoty, ktoré vozidlo doteraz dosiahlo, sú úplne očarujúce podľa Klausa Fröhlicha, člena predstavenstva spoločnosti BMW AG, ktorý je zodpovedný za výskum a vývoj a dohliada na testovací program v Taliansku.

Zdroj: BME Group
Zdroj: BME Group

Dynamický potenciál vozidla pochádza z mimoriadne blízkeho prepojenia medzi motoršportom a sériovou výrobou. Nové BMW radu 8 Coupé sa vyvíjalo súčasne a v úzkej spolupráci s modelom BMW M8 a s pretekárskym vozidlom BMW M8 GTE. Zatiaľ čo prototyp sériového vozidla podstupuje testy na odolnosť, tímy s podporou BMW Motorsport sa práve v americkej Daytone pripravujú na prvé pretekárske nasadenie modelu BMW M8 GTE. Svoj súťažný debut zažije 27. a 28. januára na 24-hodinových pretekoch Daytona. V júni 2018 potom odštartuje na 24-hodinových pretekoch v Le Mans. Skúsenosti a znalosti, získané na týchto a mnohých ďalších športových podujatiach počas šampionátov FIA WEC a IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC) v Severnej Amerike, sa zúročia pri vývoji sériového modelu BMW radu 8 Coupé.

Zdroj: BME Group

Zo skúseností a vedomostí získaných počas tréningov a pretekov bude ťažiť aj vývoj nového modelu BMW M8. Prototyp sa v júni 2017 predstavil počas 24-hodinových pretekov na okruhu Nürburgring. Ako hlavná testovacia trať pre vývoj a ďalšie vylepšovanie nového modelu BMW M8 zároveň slúži severná slučka, známa Nordschleife legendárneho pretekárskeho okruhu.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo