2018-01-01 11:20:00
Clive Khulubuse Zuma
Clive Khulubuse Zuma

VIDEO: Niektoré autá nie sú pre všetkých - treba sa vykotúľať von

Na hanbu sveta je, ak sa neviete dostať do auta – a ešte väčšia, ak z neho neviete vyliezť.

Stalo sa už aj mne, priznávam. Bolo to ale pomerne malé, športové auto a ešte v ňom „zavadzala“ bezpečnostná klietka. S mojimi 190 cm výšky a prilbou na hlave to bol poriadny oriešok. Najprv jedna noha, potom zadok, pritom skloniť hlavu, vtlačiť dnu chrbát a nakoniec dostať dovnútra druhú nohu – skoro som si pri tom vybil kolenom zuby...

Na potešenie a škodoradosť prihliadajúcich som sa ako-tak do auta dostal. Horšie to bolo pri vystupovaní. Ešte šťastie, že už pri tom chýbala väčšina „očumovačov“, ktorí by boli mali určite ešte väčšiu radosť z môjho „maturovania“ ako sa dostať z auta von bez poškodenia telesnej schránky.

Problém bol v tom, že auto bolo malé a ja som vysoký. Čo však v prípade, keď telesné proporcie v inom rozmere nezodpovedajú možnostiam interiéru auta? Nuž – treba si kúpiť väčšie, alebo sa dať na intenzívnu odtučňovačku. Lebo inak to môže byť problém, alebo skôr mission impossible.

Ak si niekto kúpi superšport, aby sa ním mohol prezentovať, musí na to mať. Nielen peniaze na jeho kúpu, ale aj primeranú postavu, aby ľahko vkĺzol za volant a rovnako rýchlo sa spoza neho dostal. Ak má niekto nadrozmerné telo, môže sa jedna i druhá úloha podobať na vyslobodzovanie ježka z klietky. Ak pri tom vznikne video, stane sa hitom internetu. O to viac, ak ide o vysokopostaveného (a pritom nízko posadeného) človeka. Takto napríklad vystupuje zo svojho Lamborghini synovec juhoafrického prezidenta...

Clive Khulubuse Zuma je obchodník a zároveň patrí do rodiny juhoafrického prezidenta. Zo svojho čierneho Lamborghini Murciélago sa musí doslova a do písmena vykotúľať. Inak sa jednoducho nedá. Aj v tom tkvie úspech vozidiel SUV – lebo populácia je stále vypasenejšia a lenivšia. Do vysokého pseudoterénneho auta sa netreba zohýňať a špekulovať, ako umiestniť svoju telesnú schránku. Bežne urastený dospelý si do takého auta sadá ako na stoličku, prípadne o čosi vyššie. Aj vstupovanie je celkom jednoduché. Argumentom pre nákup takého vozidla je teda zrejme fakt, že čoraz viac ľudí má (alebo získala) problémy s pohybovým aparátom.

Juhoafrický biznismen Clive Khulubuse Zuma má veľa kíl navyše, ako to dobre vidno aj na celkom oficiálnych fotografiách. Napriek tomu si vybral auto, ktoré je pre menej pohyblivé osoby asi najhoršie voľbou zo všetkých. Nielen že modely Lamborghini vyzerajú ako stíhačky zo sci-fi filmov, ale sa do nich tak aj nastupuje.

Špecialitou áut zo Sant'Agata Bolognese je aj skutočnosť, že z nich poriadne nevidieť inde, ako dopredu. Dnes už disponujú pre cúvanie parkovacími kamerami. Ale kedysi bolo cúvanie s týmito autami doslova lotériou, lebo sa to robilo viac, či menej, poslepiačky. Výrobca sa to pokúšal vyriešiť bizarným periskopom.

Medzi najlepšie postupy bol ten, ktorý vynašiel dvorný testovací jazdec Lamborghini Valentino Balboni: bolo treba otvoriť dvere, vysadnúť zo sedačky, posadiť sa na široký prah superšportu a cúvať s telom vonku, končatinami vo vnútri a hlavou otočenou dozadu...

Ale dosť bolo teoretizovania – je tu krátke, ale poučné video, ktoré zachytil Isihlahla Samabhinca. Je  o tom, že hojnosť neznamená vždy výhodu:


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo