2017-12-09 06:00:00
Toyota má prispôsobivé sedadlo
Toyota má prispôsobivé sedadlo
Zdroj: Toyota

VIDEO: Toyota má sedadlo, ktoré sa prispôsobí každej postave

Toyota vyvinula prototyp sedadla, ktoré môže voľne meniť tvar a dokonale sa prispôsobí siluete cestujúceho.

Počítač, ktorý riadi sedadlo, pomocou aplikácie na telefón rozpozná osobu a včas jej prispôsobí opierku tak, aby bola čo najkomfortnejšia. Zmena tvaru je možná vďaka tomu, že kompaktná opierka bola nahradená súborom tristo nezávislých, pohyblivých blokov z elastoméru.

V súčasnom prototype je potrebné zadať do počítača údaje o výške cestujúceho a vizuálne zhodnotiť jeho postavu. Na základe týchto informácií program prispôsobí nastavenie jednotlivých blokov sedadla. V budúcnosti bude systém samostatne skenovať výšku a tvar tela cestujúceho a automaticky formovať sedadlo podľa jeho individuálnych potrieb.

Na tento účel môže slúžiť kamera, ktorá zaregistruje postavu cestujúceho už vo chvíli, keď sa bude približovať k vozidlu. Najlepším riešením však bude samočinné prispôsobovanie polohy jednotlivých blokov až vo chvíli, keď sa cestujúci posadí na sedadlo. 

Zdroj: Toyota

Spoločnosť Toyota v súčasnosti pracuje na aplikácii pre telefón, ktorá poskytne údaje o telesných rozmeroch užívateľa a čísle počítaču, ktorý riadi sedadlo v aute.  Takto sa každé zo sedadiel rýchlo prispôsobí postave konkrétnej osoby vďaka identifikácii telefónom a rozpoznaniu, na ktoré miesto – či  na sedadlo vodiča alebo spolujazdca – si chce sadnúť.

Podľa názoru spoločnosti Toyota bude Vody nielen pohodlný, ale poslúži aj na relax, pretože vďaka malým rozmerom budú môcť jednotlivé bloky sedadla stláčať body na chrbte a poskytnúť príjemnú masáž.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Práce na tomto vynáleze pokračujú a dávajú obrovské možnosti v rôznych smeroch.  Revolučné sedadlá by sa mali stať súčasťou sériovo vyrábaných automobilov čo najskôr.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Toyota, 1st class

Komentáre k článku


Stream naživo