2017-11-26 11:35:00
Lanovka vo VW má
Lanovka vo VW má už 15 rokov
Zdroj: Volkswagen Slovakia

VIDEO: Lanovka vo VW má už 15 rokov

Vedeli ste, že v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia prepravuje vozidlá z montážnej haly na testovaciu dráhu a späť lanovka?

Funguje to takto už 15 rokov. Počas svojej existencie previezla viac ako 3 milióny vozidiel a najazdila vyše 80-tisíc motohodín.

Lanovka v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia (VW SK) už 15 rokov prepravuje vozidlá z montážnej haly na testovaciu dráhu a späť. Jej skonštruovanie a inštalácia súviseli s príchodom výroby modelu Volkswagen Touareg do Bratislavy. Projekt musel byť pripravený ako unikát pre slovenský závod, keďže podobná lanovka určená na prevoz áut neexistovala nikde na svete.

Lanovka zjednodušuje dopravnú situáciu v závode. Vyrobené vozidlá tak ušetria na trase z montážnej haly na testovaciu dráhu spolu tisíce kilometrov po vnútropodnikových komunikáciách. Lanovka je okrem vysokej bezpečnosti šetrná k životnému prostrediu.

Zdroj: Volkswagen Slovakia

Dĺžka lanovky je 452 metrov, cesta gondoly z jednej stanice do druhej trvá približne 4,5 minúty. Maximálna rýchlosť lanovky je 3 m/s. Oceľové lano, na ktorom sú gondoly zavesené, je 8-pramenné ľavotočivé. Na ňom je zavesených 8 transportných vozňov, z ktorých každý váži 2,5 tony a má nosnosť ďalších 2,5 tony. Lanovka disponuje veľmi vysokou stabilitou aj pri silnom bočnom vetre do 90 km/h. Horizontálne prevýšenie dosahuje 4 m, čo je jedinečné vzhľadom na štandardné využitie lanoviek pre zložité výškové prevýšenia.

Zdroj: Volkswagen Slovakia
Zdroj: Volkswagen Slovakia

Lanovka ako technické zariadenie má za 15 rokov prevádzky v bratislavskom závode najazdených vyše 80-tisíc motohodín. Previezla už viac než 3 milióny vyrobených vozidiel. S disponibilitou vyše 99,5 % patrí medzi najvyťaženejšie na svete.

Tento technický unikát si môžete pozrieť nielen vo fotogalérii. Objaví sa aj vo videu, ktoré je o bratislavskom závode Volkswagen Slovakia:

Jozef Vydra
ZDROJ: VW Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo