2017-09-30 04:00:00
UAZ Hunter Jubilee
UAZ Hunter Jubilee
Zdroj: UAZ

Nie je to zachovalý veterán – UAZ 469 netradične oslavuje 45 rokov

Tento offroad nie je zachovalý veterán. Legendárny vojenský offroad UAZ 469 sa stále vyrába.

Doslova „nesmrteľný“ UAZ 469, oslavuje v tejto podobe viac ako štyri desiatky rokov. Model UAZ 469 sa totiž začal vyrábať v decembri 1972. O trinásť rokov prešiel modernizáciou, ktorá znamenala jeho premenovanie na model 3151. V roku 2013 potom prišiel ďalší facelift, odvtedy sa dodáva pod označením  UAZ Hunter. S pôvodným označením sa na našich cestách objavoval spočiatku takmer výhradne ako vojenské vozidlo s plátenou skladacou strechodu. U vojakov nahradil starší a rovnako legendárny „gazík“, teda GAZ 69.

Automobilky majú rady rôzne jubileá späté s ich históriou. Takáto móda sa ujala aj v Rusku. Vlani napríklad jubilejnými modelmi s označením Anniversary slávila 50 rokov od svojho založenia Lada. V tomto roku priniesla unikátne vybavený model Niva 4x4 Anniversary, ktorým oslávila 40 rokov legendárnej štvorkolky. So svojim príspevkom prišiel aj UAZ a na domácom trhu začína predávať model Hunter Jubilee.

Hoci sa dnes už oslávenec volá Hunter, v skutočnosti je to stále v podstate model 469 (neskôr označovaný aj 3151). Je to jeden z najstarších automobilov na ruskom trhu, ktorý 45 rokmi vo výrobe prekonáva aj všeobecne známejšiu Ladu Niva (4x4).

Zdroj: UAZ

V Uljanovskom automobilovom závode UAZ svoj jubilejný model pekne vyfešákovali na oslavu 45 rokov produkcie. Všetky vyrobené exempláre jubilejnej edície budú v trojfarebnom vyhotovení. Svetlozelenú karosériu dopĺňa biela strecha a čierne detaily, ako napríklad stĺpiky karosérie, kľučky dverí, či vonkajšie spätné zrkadlá. Originál síce takto nevyzeral, napriek tomu UAZ takto pripomína rýdzo vojenskú minulosť auta. Celok dopĺňajú biele plechové disky, vo vnútri sú sedadlá čalúnené špeciálnou vodeodolnou látkou a palubná doska vo farbe karosérie.

Všetky vyrobené kusy modelu Hunter Jubilee bude poháňať 2,7 litrový zážihový motor s výkonom 94 kW a krútiacim momentom 210 Nm. Je to rovnaký motor, ako má bežný, sériový model. Auto má samozrejme pohon všetkých kolies prostredníctvom päťstupňovej manuálnej prevodovky.

V kabíne nechýba plaketa na palubnej doske pred spolujazdcom, ktorá pripomína jedinečnosť auta. Vedľa pripomienky tohtoročného jubilea ukazuje aj číslo konkrétneho vozidla. UAZ totiž vyrobí len 469 exemplárov Hunter vo verzii Jubilee. Je to jasný a priamočiary odkaz na pôvodné označenie auta.

Zdroj: UAZ
Zdroj: UAZ

Ruskí zákazníci za vozidlo zaplatia 699 999 rubľov, čo je v prepočte asi 10 256 eúr. No viac ako prepočet podľa aktuálneho kurzu je dôležitou informáciou pre pochopenie ceny auta porovnanie s inými vozidlami na ruskom trhu. Konkrétne päťdverová Lada Niva 4x4 stojí minimálne 500 700 rubľov (cca 7 336 eúr), pričom základná cena Huntera je 557 100 rubľov (8 162 eúr).

Jozef Vydra
ZDROJ: UAZ

Komentáre k článku


Stream naživo