2017-08-20 12:10:00
Golf prerazil závory
Golf prerazil závory
Zdroj: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

VIDEO: Vodička Golfa prerazila železničné závory, všetci v aute sa druhý raz narodili

Ešte stále máme v pamäti nešťastie na železničnom priecestí v Polomke, hoci sa stalo v roku 2009.

Skončilo sa to hroznou bilanciou: dvanásť mŕtvych a ďalší zranení po zrážke vlaku s autobusom, ktorý vošiel na železničné priecestie. Takých nešťastí sa stáva veľa, hlavne ak ide o nechránené priecestie – teda bez závor.

Nechýbalo veľa a podobná tragédia sa mohla stať aj u našich severných susedov - v Poľsku na trati Koszalin – Skibno, čo ja na severozápade Poľska, zhruba v polovici medzi Štetínom a Gdaňskom- Na priecestí kategórie B, teda s cestnými závorami sa stala takmer podobná nehoda. Tentoraz to však bol nebezpečný incident, ktorý sa neskončil tragédiou. Posádka Golfu sa doslova druhýkrát narodila. Môže ďakovať iba šťastnej zhode okolností, že vyviazla bez zranení.

Vodička automobilu Volkswagen Golf pravdepodobne z nepozornosti prehliadla závory, prerazila ich a prešla cez železničný prejazd. Keď si uvedomila, čo sa stalo, pribrzdila auto, ktoré zastavilo tesne za koľajnicami tak, že zasahovalo zadnou časťou do jazdnej dráhy vlaku, ktorý sa vzápätí prirútil. Narazil do Golfa, no kým vlak sa poškodil len kozmeticky, zadná časť štvrtej generácie Golfa dopadla podstatne horšie. Napriek tomu možno hovoriť o šťastí. Keby totiž vodička bola zastavila priamo na koľajniciach, namiesto pokrčených plechoch by sme rátali obete na životoch.

Zdroj: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Nehodu zaznamenali bezpečnostné kamery z oboch strán železničného prejazdu. Prvá časť videa ukazuje, ako tesné to bolo medzi autom a prechádzajúcim vlakom. Druhá časť ukazuje poškodenie vozidla aj to, ako z auta vystupuje posádka štyroch žien. Vodička potom odtiahla auto bokom, aby nezavadzalo premávke.

Zdroj: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.
Zdroj: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Podľa poľských médií spôsobila nehodu nepozornosťou (dovoľujeme si odhadovať, že sa zarozprávala v prítomnosti ďalších spolucestujúcich žien v aute). Polícia jej udelila pokutu v prepočte za zhruba 125 eur. Čo je naozaj malá pokuta za takýto priestupok. No zrejme si vodička bude pamätať na celý život, ako sa má jazdiť cez železničné prejazdy, najmä ak sú stiahnuté závory...

Jozef Vydra
ZDROJ: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Komentáre k článku


Stream naživo