2017-08-19 12:20:00
Rozoberanie motora
Rozoberanie motora

VIDEO: Motor rozložený do poslednej skrutky znova zložili – naozaj úplne?

Rozborka a zborka – pojmy známe najmä mužom, ktorí absolvovali vojenskú prípravu.

Vyžadovala sa potreba vedieť rozložiť zbraň takmer poslepiačky a potom ju znova poskladať. Ale tak, aby fungovala. Dokonca sa to skúšalo na čas. Bolo to síce iba pár súčiastok, no záležalo na ich správnom poradí, inak sa pištoľ, či samopal nedali poskladať. Ak to niekto skúsil a vynechal čo i jediný kúsok skladačky – nefungovalo to.

Nuž a čo tak motor? Ten nemá iba pár dielcov, ale aj niekoľko stoviek, dokonca aj tisícok. Tam záleží na jeho poskladaní ešte viac. Nesmie sa vynechať ani jediná skrutka, tesnenie, či iná časť komplikovanej a náročnej skladačky. Motor treba poskladať tak, aby nič nezostalo navyše, z čoho by sa dal „poskladať budík“.

Rovnako dôležité je vedieť, ako motor rozmontovať - v správnom poradí. Ak to nerobíte aspoň dvakrát mesačne, správne si poznamenať, čo kam patrí. Najlepšie je zdokumentovať si to v správnom slede úkonov fotograficky. Potom už stačí „len“ otočiť poradie a motor po oprave, generálke, či vyčistení znova poskladať.

Lenže čo už s takým množstvom fotiek, ktoré sa počas postupu rozoberania motora nazbierali? Buď ich nechať tak, alebo to urobiť tak, ako Chris Herridge, ktorý si kúpil motor pre svoje auto o tom, čo ten jeho pôvodný katastrofálne zlyhal a definitívne ukončil svoj mechanický život. Začal fotiť rozoberanie motora, jeho čistenie aj skladanie. Vzniklo tak vyše 3000 fotografií. Čo s nimi?

Chris si uvedomil, že by to nevyzeralo zle, keby sa fotky premenili na animáciu. Rozhodol sa zvečniť svoju prácu aj pre ostatných. Sadol si teda k počítaču, oprášil svoje spomienky na strihací program Premiere, pohľadal vhodnú hudbu a pustil sa do práce. Tvrdí, že ho to stálo 11 mesiacov a množstvo kávy. No nevieme, či do času zarátal aj rozobratie, vyčistenie, opravu a poskladanie motora. Nakoniec sa dielo podarilo a výsledok sa oplatí pozrieť. Hlavne jeho záver a koniec... žeby predsa len niečo zostalo aj na ten povestný „budík“?

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo