2017-06-24 11:35:00
VW Golf - podvozok
VW Golf - podvozok a brzdy na Nordschleife

VIDEO: Takto pracuje podvozok a brzdy VW Golf pri ostrej jazde na okruhu

Možno ste vždy chceli vidieť, čo sa deje nielen pod kapotou, ale aj na podvozku auta.

V pokoji na zdviháku videl podvozok svojho auta už asi každý, no počas jazdy sa takýto pohľad len tak nenaskytne. Dnes to však nie je nič zvláštne. Majiteľ Golfu namontoval kameru pred pravé predné koleso a vydal sa na trať.

Nebola to obyčajná turistická jazda, ale vyrazil na povestnú a známu Severnú slučku, teda Nordschleife. Pracovať podvozok pri takejto príležitosti je naozaj zaujímavý zážitok a veríme, že ste niečo podobné ešte nevideli.

Odpoveď na jednoduchú otázku: čo robí podvozok počas jazdy je tiež jednoduchá. Pracuje. No hej, ale ako? Hlavne ak jazdíte po ceste, ktorá nemá práve najhladší povrch, alebo tlačíte auto do agresívnej jazdy.

Vodič, ktorý na YouTube vystupuje pod menom Scottt250 nechal nazrieť do tajomstva, ktoré býva očiam bežne ukryté. Na svojom Golfe štvrtej generácie vyrazil na Ring v rámci turistických jázd. Jeho auto pritom nie je žiadne GTI ani R, ale obyčajný Golf s motorom s objemom 1,6 litra. Napriek tomu je pohľad na podvozok auta veľmi zaujímavý.

Auto má vraj namontované výkonnejšie brzdy ako celkom sériový model a obuté pneumatiky Hankook široké 225 mm. To pri rýchlej jazde na okruhu určite pomáha.  Motor 1,6 v Golfe IV mal výkon 77 kW (105 k). Nečakajte preto žiadne extrémne výkony a vysokú rýchlosť.

Napriek tomu vodič svojho Golfa nešetril a predviedol, že má jeho riadenie v ruke. Dáva mu pekne zabrať a auto dostáva, slušne povedané, poriadne na frak. Určite na ňom nešiel pomaly, skôr naopak. Nemožno sa preto čudovať, že na niekoľkých miestach vidno, ako sú brzdové kotúče rozžeravené do červena. Veríme, že toto by ste na podobnom aute asi ťažko očakávali. Podobných zaujímavostí je vo videu viac, takže pripútajte sa – štartujeme...

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo