2017-05-07 04:10:00
Porsche utiahlo najväčšie dopravné
Porsche utiahlo najväčšie dopravné lietadlo na svete
Zdroj: Porsche AG

VIDEO: Ako Porsche najväčšie dopravné lietadlo na svete utiahlo

Je to ako príbeh o Dávidovi a Goliášovi, keď sa „malé“ Porsche pustilo do súboja s obrovským Airbusom.

Niečo v Porsche totiž museli urobiť. Lebo keď sa značka etabluje ako športová a zameraná na rýchlosť, je to fajn. Luxusné Porsche Cayenne je totiž vo svete SUV synonymom rýchlosti. No prišlo o rekord na dobre známom Nürburgringu, kde ho o víťazný veniec pripravila Alfa Romeo Stelvio QV.

Preto museli v Zuffenhausene zabrať na inom mieste. Rozhodli sa zviditeľniť svoje SUV v úplne inej disciplíne. Išli sa pomeriť v pretláčaní. Či vlastne v ťahaní. Hlavným kritériom bola totiž ťažná sila.

V Porsche chceli poraziť úradujúceho majstra – Nissan Patrol. Ten v roku 2013 potiahol nákladné lietadlo Antonov s hmotnosťou 170 ton. Po siedmich rokoch kraľovania vzal titul Volkswagenu Touareg V10 TDI, ktorý zasa v roku 2006 utiahol Boeing 747–200 s hmotnosťou „len“ 155 ton.

Zdroj: Porsche AG
Zdroj: Porsche AG

V Zuffenhausene sa pripravili naozaj zodpovedne a aby ani náhodou nevznikli pochybnosti o schopnostiach Cayenne, zapriahli zaň ako „príves“ najväčšieho a najťažšieho dopravného lietajúceho obra - Airbus A380.

Na parížskom letisku Charlesa de Gaulla sa pripravil Cayenne Diesel S s naftovým 8-valcom 4,1 TDI, s výkonom 283 kW a krútiacim momentom 850 Nm. Za ním v hangári bol 73 metrový vzdušný kolos Air France, ktorý má dve paluby, 516 sedadiel a hmotnosťou 285 ton.

Zdroj: Porsche AG

Dieselový Cayenne, ktorý podľa technických údajov môže ťahať brzdený príves s hmotnosťou maximálne 3,5 tony, potiahol lietajúceho obra na dráhe dlhej 42 metrov.

Nemecká automobilka sa tým zapísala do Guinnessovej knihy rekordov, prekonala rekord v ťahaní lietadla produkčným vozidlom. Pre veľký úspech si to zopakoval aj model Porsche Cayenne Turbo S s výkonom 419 kW (570 koní) a krútiacim momentom 800 Nm od 2 500 otáčok za minútu.

Ak by ste sa chceli dozvedieť o celej akcii viac, máme aj video s pohľadmi do zákulisia príprav celej akcie, s výpoveďami zúčastnených.

Jozef Vydra
ZDROJ: Porsche AG

Komentáre k článku


Stream naživo