2017-04-16 04:10:00
SUV Hyundai
SUV Hyundai

VIDEO: Cítite sa v SUV bezpečne? Len aby ste neskončili takto!

Ak si niekto kupuje SUV, obvykle pre lepší výhľad vpred a tiež vyššiu bezpečnosť. Niekedy je to ale len pocit.

Pocit vyššej bezpečnosti celkom pochopiteľne súvisí s výškou automobilu. Človek vidí viac a cíti sa lepšie, niekedy až príliš dobre. Až tak dobre, že zabudne dbať na vlastnú bezpečnosť, na bezpečný odstup od vpredu idúceho vozidla.

Automobily s vyššou výškou sú obvykle skutočne bezpečnejšie – pri strete s iným štandardným vozidlom. Veľká časť síl uvoľnených pri náraze totiž v takom prípade smeruje pod kabínu. Modely s vyššou stavbou, ale majú tiež vyššie ťažisko a práve to spôsobuje, že pri strete so spomínanými nižšími autami/predmetmi môžu skončiť na streche.

Tak ako Hyundai ix35/Tucson v nasledujúcom videu. Nehoda sa odohrala na austrálskej diaľnici v Melbourne. V rýchlom (pravom) pruhu pravdepodobne vodič SUV Hyundai nevenoval dostatočnú pozornosť riadeniu, a keď vodič Mini Cabrio idúceho pred ním, prudšie spomalil, nedokázal nehode zabrániť. Výsledok uvidíte vo videu.

Výrobcovia SUV o vyššom ťažisku týchto áut vedia a robia všetko preto, aby pasažierov ochránili aj napriek tomu. Napríklad úpravou podvozku, či posilnením stĺpikov a strechy. Málokomu by napadlo, že po náraze do zadnej časti iného vozidla SUV takto odletí a urobí niekoľko kotrmelcov.

jh
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo