2017-04-02 11:55:00
Rýchlo a zbesilo 8
Rýchlo a zbesilo 8

Koľko stáli doteraz všetky búračky v Rýchlo a zbesilo? Vyrazí vám to dych!

Úspech filmu sa meria v prvom rade návštevnosťou, teda počtom platiacich divákov.

V prípade akčných filmov je počet divákov podstatný parameter. Bez nich by nemohli mnohé pokračovania filmov vzniknúť. Počas nakrúcania sa totiž množstvo rozbitých áut ráta neraz na desiatky. To niečo stojí.

Čím viac akcie, čím viac rozbitých, horiacich a inak poničených áut. To je základné pravidlo doterajších siedmich dielov Fast and Furious.  Poisťovacia spoločnosť insurethegap sa rozhodla urobiť niečo pre svoje zviditeľnenie a zrátala, na koľko vyšli všetky havárie dopravných prostriedkov, ktoré sa v nich objavili.

Nakrúcanie filmov nie je lacný špás. Keď raz za čas filmov spoločnosť zverejní rozpočet realizovaných filmov. nejde o fazuľky, ale nezriedka o závratné sumy. Nuž, prečo? Niečo stoja platy realizačného tímu, niečo postprodukcia, niečo spotrebný materiál. Koľko ale stáli stáli búračky všetkých áut, motoriek, ale tiež lietadiel, vrtuľníkov, autobusov, tankov a budov, ktoré padli za obeť siedmich filmom série Rýchlo a zbesilo?

V insurethegap sa dostali k neuveriteľnej sume 419 446 914 libier, čo je v prepočte v aktuálnom kurze 490 277 271 eúr, skoro 500 miliónov! To je suma, za ktorú by ste kúpili 200 vozidiel Bugatti Chiron! Nie je síce známe, akú metodiku poisťovňa použila, uviedla len, že spolupracovala s odborníkom na klasické automobily Nachom Llacerem o vyčíslení zničených starších, vzácnejších automobilov.

Po prvých dieloch, kde išlo len o „nejaké drobné“, sa hodnota zničených áut a ostatného „príslušenstva“ dramaticky zvýšila najmä v posledných dvoch dieloch, teda v šiestom a siedmom diele. Lenže čo bolo, bolo, terazky je na štarte nový, ôsmy diel Fate of the Furious, ktorý prichádza do kín v tomto mesiaci. Zdá sa, že poriadne zvýši skóre a hlavne sumu rozbitých, zničených, nenávratne stratených vozidiel a dopravných prostriedkov. Lebo tvorcovia zašli ešte ďalej ako doteraz a vo filme sa okrem áut, obrnených áut a tanku objaví aj šialená naháňačka na ľade, na ktorej sa zúčastní aj ponorka. Uff, ešte že nie na ceste, to by sme teda naozaj ťažko zvládli – priaznivci, aj odporcovia celej série...

Nebude to však jediná akčná scéna už ôsmeho dielu. Tento film totiž bude akciami doslova nabitý. Rýchlo a zbesilo 8 opäť posunie hranice šialenosti ďalej, čo odporcovia séria asi budú kritizovať, no jej fanúšikovia tieto filmy práve kvôli takýmto nezmyslom milujú.

Veríme teda , že sa aj novému dielu bude dariť dostatočne na to, aby tieto doslova šialené náklady na film prišli tvorcom späť – aj s patričným ziskom, aby mohli premýšľať o ďalšom (nezmyselnom?) pokračovaní úspešnej série.

V ôsmom diele série Rýchlo a zbesilo uvidíme, aký chaos môžu spôsobiť hackerské útoky na autá. S rozvojom elektronických pomocníkov v automobiloch rastie hrozba hackerského útoku, či už kvôli vykradnutiu daného vozidla, alebo v horšom prípade nejakého teroristického útoku. Čo všetko také „zbláznenie“ automobilov môže spôsobiť, ukáže aj film Rýchlo a zbesilo 8 (v origináli The Fate of the Furious).

Hackerské útoky „high-tech“ teroristami ukazuje aj najnovšie upútavka na chystaný akčný trhák, v ktorom samozrejme nemôžu chýbať už tradičné postavy tejto série, či už Dominic „Dom“ Toretto (čiže Vin Diesel), Luke Hobbs (Dwayne Johnson) alebo Letty Ortiz (Michelle Rodriguezová). Vo filme teroristka Cipher (hrá ju Charlize Theron) ovládne na diaľku desiatky automobilov tak, aby dosiahla hromadné kolízie.

Príbeh je v tomto filme až to vedľajšie, vedzte ale, že pôjde hlavne o Doma, ktorý nečakane zradí svoju „rodinu“ a postaví sa proti nej. Táto zrada pritom hrdinu zavedie do rôznych kútov sveta, či už na exotickú Kubu, do ulíc New Yorku alebo do chladného prostredia Barentsovho mora. Pri tom všetkom budú sprevádzať exotickými vozidlami, či už muscle cary, superšporty alebo napríklad aj tankom. A ako to všetko dopadne, uvidíme už 13. apríla, kedy Rýchlo a zbesilo 8 vstupuje aj na slovenské plátna kín.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo