2017-02-26 06:15:00
Lada Priora zamrzla v
Lada Priora zamrzla v ľade

VIDEO: Auto v Rusku doslova zamrzlo do ľadu

Ak niekto v Rusku povie: „zamrzlo mi auto“, môže to mať celkom iný význam, ako u nás.

Hoci to vyzerá tak, že tohtoročná zima nám už pomaly dáva zbohom, na pomery posledných rokov sme si ju celkom užili. Aj s mrazmi. Na slovenské pomery bola pomerne tuhá. Neraz ľudia používali spojenie, že „je zima ako v Rusku“. Lenže ruská zima vyzerá podstatne inak, ako tá u nás. Fotografie a videá sú celkom dobrým dôkazom tohto tvrdenia.

Totiž, keď u nás niekto hovorí, že mu zamrzlo auto, má na mysli väčšinou zamrznuté zámky, primrznuté tesnenia dverí, alebo auto, ktoré zabalil do ľadovej škrupiny mrznúci dážď. V Rusku je to inak. V Tule našli Ladu Prioru, ktorá bola uviaznutá v ľade asi pol metra – až do tretiny výšky dverí. S autom sa nedalo pohnúť, lebo ľad siahal vyše kolies.

Niečo podobné sme tu už mali pred časom, keď motoristi v USA parkovali na zamrznutom jazere a ľad povolil. Čo sa stalo v tomto prípade? Príčine bola havária v dodávke vody, keď roztrhlo potrubie a voda zaliala zaparkované auto. Majiteľka auta, ktoré si mimochodom už svoje vytrpelo predtým, ako vidno na hrdzavej karosérii povedala, že auto zaparkovali na mieste a odišli aj s manželom na dlhší čas - na celý mesiac do zahraničia. Preto nemali šancu premiestniť ho skôr, ako doslova vmrzlo do ľadu.

Počas ich neprítomnosti došlo neďaleko tohto miesta k nočnej havárii vodovodného potrubia, ktorá čiastočne zaplavila blízke ulice. Aj tú, kde stála nebohá Priora. V našich podmienkach by si z toho vozidlo odnieslo nanajvýš nepríjemný „mokrý zážitok“. No v meste, kde v tom čase teploty klesali desiatky stupňov pod bod mrazu, znamenala táto havária uväznenie vozidla v kocke ľadu skôr, než si ktokoľvek stačil uvedomiť. Ráno už bolo dielo dokonané.

Toto je už vážna vec a nešlo iba o také dajaké zamrznuté auto. Ono bolo pevne spojené s povrchom vďaka ľadu, ktorý ho obklopoval. Lada Priora nemala primrznuté tesnenie dverí, zamrznuté zámky dverí, či chladiacu kvapalinu namiešanú na oveľa vyššie teploty. Hovoríme o aute doslova uväznenom v kuse ľadu. Odtiaľ by ho nedostal ani David Copperfield so svojimi trikmi.

Keď sa majiteľka po návrate obrátila na firmu, ktorá túto šlamastiku spôsobila, neprejavili o riešenie jej problému ani náznak ochoty. Obrátila sa preto na miestnych hasičov a tí nepovedali nie, ale sa pustili do práce. Auto z ľadu postupne vyrezali a zvyšok už dokonali dve cisterny s horúcou vodou, ktoré vyslobodili Ladu z ľadového zajatia.

Horšie však je, že voda natiekla aj do interiéru auta a zamrzla v kabíne. Či sa teda podarilo auto po odvezení odťahovou službou priviesť späť k životu a prežilo tento ľadový horor, alebo nakoniec musí skončiť na šrotovisku, sme sa, žiaľ nedopátrali.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: Tula TV

Komentáre k článku


Stream naživo