2017-02-12 03:55:00
Dom z benzínky
Dom z benzínky
Zdroj: Ailine Liefeld

Bývať na benzínke – sen, alebo skutočnosť?

Petrolhead je človek, ktorému benzín vonia. Nejeden má zvláštne želania a chúťky.

Niekto si nechá auto zaparkované v obývačke hneď vedľa postele, iný kupuje dom, alebo byt, kde je nutnou podmienkou obrovská garáž na jeho zbierku (neraz aj budúcu). Ďalší chce mať hneď za domom pretekársky okruh.

Želania sú to pre väčšinu ľudí zvláštne, ale pre fanúšikov motorov a motorizmu nič nepredstaviteľné, či výnimočné. Pre takých ľudí nie je nič nemožné. Ukázalo sa to totiž aj v prípade bývalého podnikateľa vo filmovom priemysle Juerga Judina, ktorý kúpil opustenú čerpaciu stanicu v centre Berlína. Rozhodol sa prerobiť ju na vlastný dom. Pritom mesto chcelo pôvodne túto čerpaciu stanicu zbúrať. Je to stará benzínka Shell z 50. rokov minulého storočia v centre Berlína. Dnes galerista, zberateľ umenia (a vraj tiež automobilový nadšenec) Juerg Judin ju prestaval na obydlie. No pôvodne to malo byť celkom inak.

Nevieme zistiť, ako presne je na tom Judin s autami, lebo žiadne na záberoch nevidno, ale to ani nie je podstatné. Neobvyklá je nielen sama o sebe prestavba starej, nepoužívanej čerpacie stanice na dom. Pozoruhodný na celej veci je totiž aj spôsob, ako sa Juerg Judin vôbec dostal k myšlienke na takúto prestavbu.

Zdroj: Ailine Liefeld
Zdroj: Ailine Liefeld

Judin chodil okolo tejto stavby už od roku 1992 a občas ju fotografoval. Fascinujú ho totiž opustené budovy a táto mu výnimočne učarovala. Celý ten čas pri nej bola tabuľka, že je na predaj. Takto to bolo celých trinásť rokov. Raz v roku 2005 prišiel Judin k benzínke a tabuľa nikde. „Pomyslel som si: Panebože, niekto kúpil moju benzínku,“ spomína Juerg.

Zistil však, že tabuľa nezmizla, iba spadla a budova bola ešte stále na predaj. Považoval to za budíček a rozhodol sa ju kúpiť, kým existuje taká možnosť. Prekvapujúce je, že budova stála tak dlho a jej pôvodný majiteľ sa jej nezbavil. Judin svoju vysnívanú nehnuteľnosť získal a pustil sa do rekonštrukcie v spolupráci s architektmi. Pritom vôbec netušil, čo ho čaká, keď budovu kupoval. „Dúfal som, že nám predpisy dovolia budovu zachovať. Ani to ale nebolo spočiatku isté, pretože v tejto oblasti je povinné stavať budovy s fasádou priamo pri chodníku. Shell aj mesto by boli najradšej, keby budova zmizla,“ hovorí Juerg.

Zdroj: Ailine Liefeld
Zdroj: Ailine Liefeld

Chcel však, aby zostal zachovaný genius loci daného miesta a pôvodne chcel po rekonštrukcii otvoriť toto miesto ako galériu. Nakoniec sa mu všetko podarilo, hoci ho to stálo nemálo úsilia a nákladov. Nahradiť napríklad okná modernými, tepelne izolovanými, v pôvodných rámoch a najmä so zakrivením bolo vraj veľmi ťažké. Stavba nakoniec neslúži ako galéria.

„Jasne odráža špecifickú dobu, dekádu, kedy sa Berlín formoval. V snahe o svetlý priestor a zaguľatené tvary predstavuje štýl rokov 'Nemeckého hospodárskeho zázraku', teda Wirtschaftswunder. To som chcel zachovať - ​​striešku, priestor predajne, bránu servisu, jednoducho všetko. Až neskôr som si uvedomil, že je tu stále miesto pre záhradku. Tento priestor v žiadnom prípade nebol stavaný ako obytný, ale ako projekt ateliéru umelca... Preto tu je ohromný ateliér s množstvom prirodzeného svetla,“ vysvetľuje Judin.

Zdroj: Ailine Liefeld
Zdroj: Ailine Liefeld

„Potom som si zrazu uvedomil, že všetko je to robené akoby na mieru pre mňa. V rovnakom čase sa tento projekt stával čoraz zložitejším a v jednej chvíli som si povedal, že sa sem nasťahujem,“ približuje Judin moment, kedy sa z pôvodne plánovanej galérie stal jeho domov.

Výsledkom jeho snahy je skutočne originálny dom so záhradkou, ktorá Judinovi umožňuje okrem iného chovať tri sliepky pre domáce vajcia aj nejaké exotické husi a kačice a tiež pestovať zeleninu a bylinky. Je totiž aj fanúšikom varenia a zapáleným ornitológom. Pri tom všetkom zostalo ešte veľa priestoru pre umenie a navyše tento dom stojí v centre mesta. To mu vyhovuje, lebo ako hovorí, je skutočne mestský človek. Srdcom celého domu je veľká, otvorená kuchyňa v industriálnom štýle. Vedľa je spálňa, ktorá ešte do roku 1982 bola predajňou čerpacej stanice postavenej v roku 1952.

Zdroj: Ailine Liefeld
Zdroj: Ailine Liefeld

Záhradu nakoniec schoval za bielu stenu, ktorá pozemku prepožičiava eleganciu zvonka. Určite by sa našlo aj miesto na slušnú garáž. Veríme, že sa našlo viac ako dosť záujemcov o takéto bývanie. Je totiž úplne unikátne – veď kde inde v centre veľkomesta môžete mať vlastný domček so záhradkou a chovať tam aj sliepky? Pochopiteľne, podľa majiteľa v žiadnom prípade nie je na predaj.

P.S. Teraz si spomínam, že som jednu zaujímavú opustenú benzínku videl pred pár dňami neďaleko Barcelony. Asi by bolo treba najprv zistiť podmienky a možnosti prestavby v Španielsku, ak by ste mali záujem. Lokalita je to zaujímavá, hlavne ak máte radi množstvo zákrut...

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube, www.freundevonfreunden.com

Komentáre k článku


Stream naživo