2017-01-15 17:05:00
Stavba cesty v Austrálii
Stavba cesty v Austrálii
Zdroj: Shire of Moora

VIDEO: Päť kilometrov cesty za dva dni? V Austrálii vedia ako na to

Zdá sa vám to postavené na hlavu? Bodaj by nie, keď sú naši protinožci z nášho pohľadu na opačnom konci sveta „dole hlavou“.

Teraz už vážne - austrálske stavebné firmy používajú pri výstavbe nových komunikácií veľmi jednoduché technológie. Nemožno sa teda čudovať, že stavajú cesty pre nás s nepredstaviteľnou rýchlosťou a pritom noblesnou eleganciou.

Nevieme síce, aká bude životnosť takto urobenej cesty, prípadne či je táto metóda využívaná celoplošne po celej Austrálii, alebo len pre tento špeciálny úsek. No vás by nepotešilo, keby ste sa mohli previezť po novej ceste s dĺžkou takmer 5 kilometrov (presnejšie 4,9) po dvoch dňoch od začiatku prác?

V tomto prípade ani tak nejde o to, že na existujúcu šotolinovú cestu naliali asfalt a doňho nasypali štrk, ktorý hneď zavalcovali. Takto sa kedysi robili menej náročné cesty aj u nás – a veru vydržali dosť dlho. Lenže intenzita dopravy bola niekde inde, ako je dnes. Tu sú dôležité iné atribúty - rýchlosť, presnosť a grácia, s akou to austrálski cestári zvládli. Doslova sa tají dych, s akou samozrejmosťou sa chopili tejto výzvy.

Zdroj: Shire of Moora
Zdroj: Shire of Moora

Toto video z Austrálie sa stalo pozoruhodne populárne aj tam, kde sa cesty a diaľnice nestavajú enormne dlho a enormne draho. Ukazuje vylepšenie existujúcej šotolinovej cesty liatym asfaltom, teda tenkou vrstvou asfaltu, posypanú štrkom a uvalcovanú. Vo videu si hlavne to, ako rýchlo asfalt položili a ako perfektne a ľahko to zvládli vodiči áut, ktorí na roztopený asfalt sypú štrk, pričom celý čas cúvajú. Rovnako je to tak aj v prípade valcov.

Zdroj: Shire of Moora
Zdroj: Shire of Moora

Je to doslova koncert pre pár nákladiakov a valcov, ktoré pracujú takmer kontinuálne.  Chápeme, že táto technológia stavby cesty nie je porovnateľná s tým, ako sa stavajú cesty a diaľnice u nás. Ale v našich končinách sa 5 kilometrov diaľnice stavia dva aj tri roky. Liaty asfalt je vhodný len pre menej intenzívnu prevádzku. No v Austrálii je všetko ďaleko od seba a hustota zaľudnenia je zvyčajne veľmi malá. Takže takáto cesta, ak nemá slúžiť pre road trains (automobilové „vlaky“), vydrží dlho a je to stále lepšie, ako jazdiť iba po štrkovej, či šotolinovej ceste.

Ešte dodatok – tento úsek cesty vraj vyšiel v prepočte na zhruba 315 000 eur. Skúste si to porovnať s nákladmi u nás...

Jozef Vydra
ZDROJ: Shire of Moora na Youtube

Komentáre k článku


Stream naživo