2017-01-05 16:25:53
Horiace autá vo Francúzsku
Horiace autá vo Francúzsku

VIDEO: Novoročné oslavy po francúzsky – zasa zhoreli stovky áut!

Opakuje sa to pravidelne každý rok – zo Silvestra na Nový rok.

Francúzi to už berú ako súčasť novoročných osláv – a bohužiaľ rezignovali. Lebo si nevedia pomôcť. Táto v posledných rokoch čoraz rozšírenejšia „multikultúrna“ tradícia sa opakovala vo Francúzsku zas. Za obeť si vyžiadala aj tento rok 650 zhorených áut, ktoré doslova ľahli popolom a ďalšie stovky poničených áut.

Na Silvestra vyrážajú do ulíc veľkých francúzskych miest skupiny „zabávačov“, ktorí majú na muške ničenie a zapaľovanie zaparkovaných áut. Nikto nevie, kedy sa to stane práve jemu. Nie sú vyberaví – zapaľujú, čo sa im náhodne dostane pod ruky.

Prvýkrát sa táto dnes už tradičná „zábavka“ odohrala v 90. rokoch 20. storočia v Štrasburgu. Bolo to v častiach mesta, osídlených očividne skvele integrovanými imigrantmi. Postupom času sa však s radosťou začali „inšpirovať“ " aj obyvatelia ďalších francúzskych miest. Postupne počet zničených áut stúpal, od roku 2013 začal postupne klesať – až do tohto roku, kde sa klesajúci trend zvrátil. Čomu to možno pripisovať? Prišli noví „obyvatelia“ Európy a tí asi potrebovali novú „zábavku.“

Nám sa to zdá poburujúce, hanebné a volajúce po adekvátnom treste, či odplate. Ničenie súkromného majetku je trestné aj vo Francúzsku. Lenže s postupujúcim časom je to asi otázkou zvyku. Francúzske ministerstvo vnútra totiž informovalo, že oslavy nového roka vraj „prebehli bez veľkých incidentov“ a objavili sa „iba drobné problémy s verejným poriadkom“.

Veď tak – asi to pre ministerstvo nie je nič 945 zničených áut za jedinú noc. Napriek tomu, že v uliciach miest bolo tentoraz rekordných „iba“ viac ako 100 tisíc príslušníkov všetkých druhov bezpečnostných zložiek a zatkli a posadili do väzenia 500 ľudí...

Takže sa nakoniec asi naozaj „nič nestalo“. Medziročný nárast o 140 zničených áut, čím sa výsledok vrátil k stavu z roku 2015, je teda pre francúzske bezpečnostné zložky nie ich zlyhaním, ale novým pomenovaním ich „úspechu.“ Kam to kráčaš, Európa?!

Jozef Vydra
ZDROJ: RT, Youtube

Komentáre k článku


Stream naživo