2016-09-17 12:50:00
Lietajúci Trabant
Lietajúci Trabant
Zdroj: YouTube/bagin

VIDEO: Lietajúci Trabant nie je fikcia, ale realita!

Koľko konštruktérov sníva o lietajúcom aute. Slovenský AeroMobil má tiež šancu preraziť.

No kým bude hotový prvý sériový kus, ešte utečie veľa času. V Nemecku však už teraz predviedli lietajúcu legendu východonemeckých ciest. Ale aj ostatných krajín bývalého východného bloku. Trabant je ešte stále žijúca legenda, ktorá si trúfla aj na cestu okolo sveta. Existuje už v malom množstve exemplárov, no a jeden z nich sa dostal aj do vzduchu.

Nie, nezhodili ho z útesu. Dostal sa do rúk nemeckým hasičom a tí ukázali, čo dokážu. K tomu, aby dostali auto do vzduchu treba v prvom rade vodu. Veľa vody.

Prečo sa pustili do niečoho takého? Chceli spropagovať svoju náročnú a namáhavú prácu? Áno a okrem toho sa chceli aj trocha zabaviť a odreagovať z neustáleho stresu, ktorý zažívajú pri svojich zásahoch. Je celkom jeno, či pri hasení, alebo dopravných nehodách, alebo podobných prípadoch. Práca hasičov naozaj nie je jednoduchá, ale je plná driny, fyzickej námahy a je náročná aj psychicky. Takže už až tak veľmi neprekvapí, že sa hasiči potrebujú čas od času trocha odreagovať. V nemeckom Oppine sa pri takomto relaxovaní rozhodli zistiť, či auto dokáže lietať. Vybrali si na to Trabant. Asi aj preto, že je celkom ľahký.

Ako na to? Nie je to nič náročné – netreba montovať na túto východonemeckú legendu krídla a vybavovať vhodným motorom. Stačí Trabanta pripojiť na cisternu plnú vody a na správne miesta upevniť niekoľko hadíc so striekajúcou vodou. Správne ich nasmerovať a automobil sa vďaka obrovskému tlaku vody vznesie do vzduchu. Museli ho ale dobre držať, aby im neuletel...

Ak patríte ku kritikom, ktorí budú namietať, že sa pri tom vyplytvalo veľa vody, možno máte pravdu. Ale raz za čas treba poriadne vyskúšať aj hasičskú techniku. No a uznajte, že takáto hasičská zábavka stojí za to a je celkom pekným spestrením dnešného dňa. Tak si vychutnajte lietajúceho Trabanta na vlastné oči...

Jozef Vydra
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo