2016-09-17 04:55:00
Motor Subaru EJ20
Motor Subaru EJ20
Zdroj: Eric Harell

VIDEO: Chcete vidieť a vedieť, ako pracuje motor? Vytlačte si ho!

Vyrobiť dnes funkčný model motora nie je vôbec také náročné, ako by sa zdalo.

Že sa to nedá? Ale kdeže, dnes je možné všetko! Nepotrebujete na to žiadne veľké obrábacie centrum, ako by ste si mysleli. Ak samozrejme nepožadujete, aby motor spaľoval klasické palivo a vrčal a poháňal nejaký model. Vrčať môže, no dnes technológie postúpili natoľko, že motor môžete mať doma aj z 3D tlačiarne.

Ako demonštračný model, na ktorom vidno, ako motor funguje sa totiž dá vyrobiť pomocou 3D tlače. Keby len to, veď dnes už sú aj autá, ktoré zostrojili pomocou trojrozmernej tlače. Napríklad taký roadster Local Motors Strat, ktorý v podobe funkčného prototypu predstavili už pred viac ako rokom. Nie každý ale chce ísť až tak ďaleko a vystačí si s malým modelom. Aj ten ale môže byť úchvatný. Motor, ktorý vám predstavíme, napája síce elektromotor, ale výsledok je priamo ohromujúci.

Je to 35 % zmenšenina motora Subaru EJ20, ktorú navrhol a vyrobil Eric Harrell. Keby len to, on dokonca na stránkach thingiverse.com zverejnil všetky súbory a plány na to, aby ste si rovnaké niečo mohli vyrobiť aj vy sami, ak vás modely motorov uchvátili.

Zdroj: Eric Harell
Zdroj: Eric Harell

Autor uvádza, že jednotlivé dielce motora vyrobil pomocou tlačiarne Prusa i3, ktorá umožňuje tlač súčiastok s rozmermi až 25x21x20 cm. Nestojí celý majetok – nová približne 750 eur. Samozrejme cgce to potom ešte náplne do nej, naprogramovať ju a tlačiť a tlačiť. To chce tiež dosť veľa času, no výsledok naozaj stojí za to. Presvedčte sa:

 

Ako Eric Harell uviedol, tento motor bol náročnejší na tlač aj montáž ako jeho predchádzajúci výtvor. Už skôr sa totiž pochválil svojim iným výsledkom – tým bol motor Toyota 22RE aj s 5 stupňovou prevodovkou a 4x4 redukciou. Musel použiť inú tlačiareň, lebo blok motora je pri motore Toyota väčší. No a výsledok? Stojí rovnako za prezretie, ako predchádzajúci model...

Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube, Eric Harell

Komentáre k článku


Stream naživo