2016-09-05 04:40:00
Veterná elektráreň - preprava
Veterná elektráreň - preprava listov vrtulí

VIDEO: Najšialenejší autotransport – toto ste ešte fakt nevideli

Možno neviete, no Čína sa od konca roka 2014 stala najväčším výrobcom elektriny z veterných elektrární.

Že špeciálne nákladné autá prevážajú extrémne ťažké alebo veľké predmety, sme vám už ukázali. Nie je to až také výnimočné. No čo v prípade, že máte premiestniť veľmi dlhý náklad a do veľkej nadmorskej výšky?

Provincia Yunnan je známa pre svoje bohatstvo veterných energetických zdrojov, pritom 96% jej plochy je hornatá. Vláda sa rozhodla postaviť farmu veterných generátorov na vrchole hory Baoding v nadmorskej výške 2900m.

Lenže ako tam dopraviť 90 vrtúľ pre veterné turbíny cez viac ako 200 zákrut? Každý list váži 12 ton, čo dnešné nákladné autá zvládnu. Hmotnosť teda zas takým problémom nie je, tým je skôr ohromná dĺžka – každá meria 52,4 metra! Nedajú sa viezť na výšku, pretože na trase sú stromy a elektrické vedenie. Nejde to ani na dĺžku, pretože 5,5 km dlhá cesta od hlavnej komunikácie po vrchol hory vedie cez pár dedín, ktoré znamenajú problém vzhľadom na úzku cestu a blízko postavené domy. K tomu prudké zákruty. Stúpanie miestami dosahuje až tridsať stupňov.

Vo videu, ktoré je vlastne dobrou reklamou pre nákladné vozidlá firmy C & C sa dozviete, že sú to vlastné jediné autá, ktoré túto výzvu zvládnu. Tomu síce neverte, pravdou ale je, že vyjsť až úplne hore nie je nič jednoduché. S bežným kamiónom sa tam ani nedá vybrať. Vyviezť náklad by síce dokázali aj iné, s podobnými parametrami. Modely U480 s dieselovými motormi YC6k12 majú výkon 353 kW (487 k) a krútiaci moment 2 200 Nm.

Unikátnym riešením je však spôsob, ako listy upevnili. Vymysleli na to platformu, na ktorú vrtule pripevnili. Pripomína otočnú kabínu s ramenom, aké majú bagre. V tomto prípade však namiesto lyžice je vyše 50 metrový list vrtule. Operátor ním môže všemožne natáčať, sklopiť ho nad ťahač alebo ho zodvihnúť do vzduchu. Kým sa vodič s kamiónom prepletá po ceste, operátor platformy listom turbíny otáča tak, aby sa vyhol stromom, domom a elektrickým drôtom.

Aj pre toto všetko trvalo trom autám (keďže každá turbína má tri listy) prejsť 5,5 km dlhú trasu päť hodín. Zísť dole z kopca a bez vrtulí už bolo jednoduchšie. No museli sa otočiť až tridsaťkrát. V údolí na platformy namontovali ďalšie listy a autá sa mohli vydať na ďalšiu cestu späť do kopca. Čo dodať? Bolo to neuveriteľné, neskutočné, nepredstaviteľné – to sú prívlastky, ktoré si táto preprava naozaj zaslúži. Lebo niečo podobné sa len tak hocikde naozaj nevidí.

Jozef Vydra
ZDROJ: cimc-sh.com, windpowermonthly.com

Komentáre k článku


Stream naživo