2016-08-07 12:10:00
Výmena kolesa
Výmena kolesa
Zdroj: FAMO, filmovka.cz

VIDEO: Predsudky? Kašlite na ne! Nie je všetko také, ako vyzerá...

Neraz súdime veci podľa zdania, ľudí podľa zovňajšku. Bez toho, aby sme poznali akí naozaj sú.

Práve na túto tému vyrobili študenti 1. ročníka FAMO (Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku) a SVOFŠ, teda Súkromnej vyššej odbornej školy filmovej tiež z tohto juhočeského mesta praktické cvičenie. Ako inak sa majú vyjadriť filmári (aj tí nádejní, ktorí sa ešte len zaúčajú do tajov filmárskeho remesla), ak nie filmom?

Toto ale ešte nie je film – je to iba cvičenie – ale so všetkým, čo k tomu patrí: námet, scenár, produkcia, kamera, strih... no a výsledok v podobe zhruba 4 minútového videa. 

Prečo sa o tom zmieňujeme v našom magazíne? Nie sme filmársky web. No niečo má tento krátky film to s motorizmom spoločné. Téma je totiž jasná: Výmeny kolesa. Tvorcovia sa ho zhostili s ešte iným pohľadom na vec, ako je iba obyčajné vymenenie kolesa po defekte. Ak sa to stane krehkej dievčine, ktorá to ešte nikdy predtým nerobila (na mysli mám stále výmenu kolesa!), KTOVIE, Či by si vedela sama pomôcť. Najmä v opusgtenej krajine, kde prejde nejaké auto menej často, ako zaprší...

Zdroj: FAMO, filmovka.cz

No a o tom to práve je – keď sa také niečo stane, koho požiadať o pomoc? Možno príde sama. Lenže žiadať, alebo sa báť..? Keď sa objaví potenciálna pomoc na obzore, môže sa to skončiť rôzne...

Ale, výmena kolesa je v tomto prípade až v druhom pláne a celé video má celkom iné, dôležitejšie posolstvo. Tu je práve dôkaz, že dôležitá myšlienka sa dá podať aj humorným spôsobom. Študentom filmového umenia sa to podarilo a od zverejnenia svojho praktického cvičenia na vlastnom video kanále v marci je už počet zhliadnutí viac ako 1 800 000 tisíc. Zrejme sa im zámer podaril a video je obľúbené najmä medzi mladými návštevníkmi webu v Čechách a na Slovensku.

Zdroj: FAMO, filmovka.cz
Zdroj: FAMO, filmovka.cz

Ak ste ho ešte nevideli, rýchlo to napravte – a kašlite na predsudky!

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo