2016-07-03 13:45:00
Kenan Sofuoğlu dosiahol 400
Kenan Sofuoğlu dosiahol 400 km/h na motorke

VIDEO: Za 26 sekúnd dosiahol 400 km/h. Nikto ešte nešiel na motorke rýchlejšie...

Možno sa pamätáte – písali sme o tom iba nedávno: turecký pretekár dosiahol na motorke nový rekord.

Niekomu sa 391 km/h zdá byť príšerne veľa, no jemu sa to málilo. Kenan Sofuoğlu sa na Kawasaki Ninja H2E prehnal ponad Izmitský záliv po novom moste rýchlosťou, ktorá berie dych. Samozrejme, že to bolo tesne pred otvorením mosta, keď premávka bola nulová. No tento nápad aj tak patrí do kategórie neuveriteľných. Veď za 400 kilometrovú rýchlosť sa aj aj vo svete áut dostane len hŕstka najlepších. Celkom iné je to na dvoch kolesách. Tam ochranu jazdca tvorí iba kombinéza a prilba, žiadna ochranná klietka.

Motocykel po dosiahnutí rýchlosti 391 km/h ukázal ešte ďalší potenciál. Preto dostal pár úprav, hlavne na zlepšenie aerodynamických vlastností. Práve dokončený most cez Izmitský záliv iba kúsok od Istanbulu mal čerstvý, dokonale hladký asfalt. Prílišným rizikom sa nezdali byť ani dilatačné škáry. Kenan Sofuoğlu sa rozhodol zlepšiť svoj výkon práve na tomto mieste.

Pred pokusom sa po moste ešte pred oficiálnym otvorením niekoľkokrát prešiel, aby zistil, kedy na ňom panujú ideálne podmienky. Pôvodne chcel prekonať rýchlostný rekord pri jeho oficiálnom otvorení, no ukázalo sa, že ideálne podmienky boli o piatej ráno.

Kenan dostal pre tento pokus špeciálnu koženú kombinézu a Pirelli vyvinulo špeciálne pneumatiky priamo na tento pokus. Napriek tomu bolo potrebné dosiahnuť rýchlosť 400 km/h za menej ako 30 sekúnd. Bolo totiž potrebné minimalizovať riziko prasknutia pneumatiky. Jazdec teda nasadol na motorku a keď vyrazil, držal plyn dovtedy, kým sa na displeji neobjavilo číslo 400. Stalo sa tak po 26 sekundách.

Pokoriť hranicu 400 km/h sa podarilo na stroji, ktorý má pomerne blízko k tomu, čo sa volá „cestný motocykel“. Hoci táto H2R homogolizáciu na bežnú premávku nemá, celý pokus bol naozaj úchvatný. Časovú hranicu prekonal s rezervou a zrýchlenie je nepredstaviteľné aj pre rýchle superšportové autá.

Odporúčam vám pozrieť si video, ktoré celý pokus zachytáva. Možno už nič podobné nikdy neuvidíte, tak prečo to riskovať?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo