2016-06-17 05:55:00
Parná trojkolka z Ruska
Parná trojkolka z Ruska
Zdroj: Segej Alexejev

VIDEO: Naozaj lacné auto – Rus si postavil trojkolku na parný pohon

Predtým, ako vyrazíte, treba rozkúriť kotol, ako v lokomotíve, až potom sa vydať na cestu. Palivom je drevo...

Nepohodlné? Ale určite celkom lacné vozenie. Akurát, že v kategórii „experimental“. Doslova, lebo vozidlo, ktoré vzniklo má bližšie skôr k všetkému inému, len nie k autu. Mladý ruský „vynálezca“ totiž použil za základ pre svoj výtvor starý bojler, ktorý slúži ako kotol pre parný stroj.  K tomu pridal kolesá a volant. Výsledkom je naozaj pozoruhodné riešenie.

Vlastniť dopravný prostriedok je silná túžba mnohých mladých ľudí. Lenže nie všetci majú na to, aby s vozili autom, či na motocykli. Existujú aj iné riešenia. Napríklad elektrické bicykle sú už dnes celkom bežnou vecou. Občas ešte kdesi naďabíte na rôzne podomácky vyrobené motokáry a neraz človek narazí aj na malú, doma zvarenou motorku, ktorú poháňa motor zo starého dobrého Pioniera.

Ale aby si v dnešných časoch niekto postavil  trojkolku na parný pohon – to sa len tak nevidí. Hoci asi tušíte, že krajinou vzniku je Rusko, aj v tamojších končinách ide o riešenie, ktoré vôbec nie je bežné. Táto kuriozita má však na rozdiel od rôznych štúdií renomovaných značiek, ktoré hľadajú alternatívne riešenia pohonu pre budúcnosť, neodškriepiteľný fakt – nielen, že má kolesá, ale aj jazdí. Dokonca s prvkom luxusnej výbavy! Má totiž vyhrievané sedadlo vodiča.

Zdroj: Segej Alexejev
Zdroj: Segej Alexejev

Ktovie, čo viedlo mladého konštruktéra k riešeniu s troma kolesami. Možno iba nedostatok kolies,  alebo sa nechal inšpirovať prvými parovozmi z počiatku automobilizmu. Dôvod však bude skôr technický – zadné koleso je poháňané parným valcom a aby auto zatáčalo bez problémov, musel by pridať diferenciál. No to by konštrukciu predražilo, skomplikovalo a hlavne by bola omnoho ťažšia. Hoci bojler a pár ďalších elementov určite neváži málo... Pozoruhodná je aj úroveň spracovania – zvary, ktoré držia na prvý pohľad iba na pár miestach, špeciálny odkladací, vlastne taký malý „batožinový“ priestor pod volantom v podobe oranžovej plastovej debničky je výrazný dizajnérsky prvok. Slúži alternatívne aj ako „palivová nádrž“ – na uskladnenie dreva, ktoré je palivom na kúrenie pod kotlom. Ďalšie detaily síce ukazujú silu umu a konštruktérskeho ducha, no hroznú úroveň spracovania.  Ale, ako prvok nadštandardu nájdeme na samohybe vyhrievanú sedačku. Je upevnená priamo k bojleru – parnému kotlu.

Zdroj: Segej Alexejev
Zdroj: Segej Alexejev

Sergej Alexejev je šikovný ruský mladý muž, ktorý svoju túžbu voziť sa pretavil do podoby netradičného parostroja. Zrejme ešte nemá dobre zvládnutú technológiu zvárania, ale myšlienky má na svoj vek skvelé. Jeho parné vozidlo funguje na jednoduchom princípe. Ak chce jazdiť, najprv zakúri pod kotlom (vlastne pod sedačkou, ktorá tak nemá regulovateľné vyhrievanie, ale to vyrieši v budúcnosti možno pohyblivá clona) v ktorom vznikne ohrievaním vody para. No a tá sa  cez obyčajný pákový ventil vedie rúrkami a hadicami do valca, ktorý pohybuje piestom. A je to! Teda ide sa: puf – puf – puf...

Zdroj: Segej Alexejev
Zdroj: Segej Alexejev

Vozidlo nemá asi (našťastie) veľkú rýchlosť, hoci na priloženom videu vidno, že sa na ňom Sergej preháňa po (zrejme rodnom) mestečku dosť odvážne. Vôbec netušíme, ako táto pojazdná hromada pozváraného šrotu brzdí, no šoférovať tento vehikel hoci v 30 kilometrovej rýchlosti musí byť adrenalínový zážitok. No, čo vám povieme – posúďte sami na videu. Aj keď neovládate ruštinu, popis celého „pohybového aparátu“ je zrejmý. Tak sa pustite do pozerania, stojí to za to...

jv

Komentáre k článku


Stream naživo