2016-06-15 04:00:00
Nehoda a päsťou do
Nehoda a päsťou do nosa
Zdroj: serpvideo.ru

VIDEO: V Rusku to tak chodí - za nehodu päsťou do nosa!

Ťažko to vzťahovať na celý národ, no ten ruský sa zdá byť (nielen) v poslednom čase akýsi nervózny a prchký.

Hlavne za volantom. Podobné veci, ako zaznamenajú rôzne, hlavne zabudované kamery na palube áut, sa zvyknú diať nielen na ruských cestách, ale aj inde na svete. Lenže v menšej miere. Presnejšie nevieme o nich, lebo európska legislatíva vo väčšine štátov zakazuje onboard kamery. Možno by sme sa čudovali, čo všetko by sme videli!

Predchádzať dopravným nehodám – na to nestačí len dodržiavať povolenú rýchlosť, prispôsobovať jazdu stavu a povahe vozovky a zbytočne neriskovať. Je veľmi potrebné dávať pozor aj na okolité vozidlá. Najmä vo veľkých mestách je to občas celkom slušná „makačka“. Aj keď idete akokoľvek opatrne, problém si vás občas dokáže nájsť sám, v podobe vodiča, ktorý na to všetko zabudol, ako vidno v priloženom videu z Ruska. Je len potvrdením slov z úvodu: nedáš prednosť, havaruješ... a dostaneš päsťou do nosa! Pritom stačí tak málo, aby sa situácia nevyhrotila až do takého bodu!

Je to záznam z bezpečnostnej kamery z 12. júna mesta Serpuchov, ktoré leží asi 100 kilometrov južne od Moskvy.  Vinníkom nehody je vodič Volkswagenu Passat, ktorý nedával pozor za volantom staršieho modelu Passat a dopravná nehoda bola na svete. Mladý vodič prehliadol, podľa domácich zdrojov „tradične“ značku STOP (áno, je umiestnená na stĺpe v protiľahlom rohu križovatky) a narazil do Renaultu Kangoo, ktorý prichádzal sprava. Náraz to nebol príliš veľký a nikto z účastníkov nehody nebol  zranený, teda aspoň nie v dôsledku samotnej nehody. Že sa to ale samotnou zrážkou vždy končiť nemusí, dokladá práve priložené video z Ruska.

Iba pár sekúnd po náraze totiž z Renaultu vybehol jeden z pasažierov a pustil sa do vinníka päsťami, čo sa pochopiteľne nepáčilo nielen samotnému vinníkovi, ale aj jeho spolujazdcovi. Počas dvadsiatich sekúnd poskakovalo okolo áut päť poriadne nasr...dených chlapov. Vyzeralo na základ poriadnej pouličnej bitky, ktoré sú, aspoň podľa dostupných videí na internete, v Rusku také obľúbené. A nielen tie pouličné. Situácia sa nakoniec upokojila, výsledok nie je jasný. Akurát to, že „na pomoc“ prišli v priebehu 9 až 12 minút vozidlá záchrannej služby aj rýchlej zdravotnej pomoci – ale zachraňovať bolo treba skôr horúce hlavy.

Je zaujímavé, že záznam vznikol v rámci projektu Bezpečný Serpuchov, kde internetové kamery strážia verejné priestory, križovatky a podobne. Kamery sa do projektu dostali vďaka podpore serpuchovskej obchodnej a priemyselnej komory a boli ocenené gubernátorom oblasti Podmoskovsko v roku 2015 – v nominácii Občiansky dialóg... To sa podarilo!

Vieme už aj vďaka tomuto a podobným záznamom, že si ruskí vodiči veľmi často vybavujú svoje problémy ručne – stručne. Aj vtedy (dokonca väčšinou), keď nie sú v práve. Čudná krajina. Kedysi vraj v nej včera znamenalo zajtra. No podľa toho, ako sa prezentuje rôznymi videami skôr nadobudnete pocit, že to tam dnes platí skôr opačne: krajina, kde zajtra znamená predvčerom...

Jozef Vydra
ZDROJ: serpvideo.ru

Komentáre k článku


Stream naživo