2016-01-31 07:00:00
Baja Bug atakuje San
Baja Bug atakuje San Diego

VIDEO: Monštrum Baja Bug atakuje San Diego, ide po ňom polícia

Čudo na kolesách ukazuje, čo všetko dokáže ďalšia adaptácia v štýle slávnej série Gymkhana.

Je to vlastne akési šantenie s autom medzi rôznymi prekážkami, ktoré spopularizoval Ken Block. Keď pred takmer ôsmimi rokmi prvýkrát zasadol za volant Subaru Impreza WRX STI a nakrútil prvý diel série Gymkhana, pravdepodobne ani netušil, že svojim počinom odštartuje novú vlnu automobilovej show a svojimi videami (ktorých je teraz už sedem a chystá sa ôsme s Fordom Escort RS) učaruje desiatkam miliónov ľudí na svete. Stalo sa a z jedného zo zakladateľov spoločnosti DC Shoes sa stala hviezda medzinárodného formátu. Mnohí sa mu chcú vyrovnať.

Po čase sa objavili ďalší „šantiči“ podobného kalibru, ktorí radi napodobňujú jeho kúsky. Napríklad BJ Baldwin so svojim Trophy Truckom. Teraz je tu Blake Wilkey s Baja Bug. Blake Wilkey sa tiež nechal inšpirovať Kenom Blockom. Zrejme ale zabudol, že ten svoje kúsky nerobí na verejných cestách...

Na prvý pohľad jeho auto vyzerá ako bizarný pavúk. Pohybuje sa mimoriadne rýchlo a obratne na dlhých tenkých „nožičkách“. Je to však chrobák. Teda Chrobák, ktorý je zástupcom takzvaných Baja Bug. Táto hviezda videa je, zjednodušene povedané, klasický Volkswagen Chrobák upravený pre jazdu v teréne a diaľkové rely.

História takto upravených Chrobákov sa začala písať v šesťdesiatych rokoch v Kalifornii. Všetko sa to začalo najprv celkom nevinne zmenšovaním blatníkov a používaním tlmičov s vyšším zdvihom. Samozrejme k tomu patrili kolesá s väčším priemerom. Postupne sa však do „kastní“ Chrobáka pridávali čoraz väčšie zásahy a postupne pribúdalo aj zvyšovanie výkonu plochého štvorvalca. Prípadne jeho výmena za niečo podstatne výkonnejšie.

Mašina, ktorá sa preháňa vo videu, je predstaviteľom najextrémnejších úprav Chrobáka. Zozadu mu strčí masívny rám, a v ňom je uložený osemvalec LS1 od General Motors. Má aj vďaka kompresoru výkon okolo 589 kW (800 k). S tým sa už dá robiť pekná zábava a keby len to!

Blake Wilkey na YouTube zverejnil  video nazvané „Urban Assault: San Digeo Shark Attack“. Čiže v preklade by to mohlo byť ako „Napadnutie mesta: Žraločí útok na San Diego“. A nemá to k realite ďaleko. Výrazne modifikovaný Volkswagen Beetle jazdí kade – tade a jeho vodič si evidentne s ničím neláme hlavu. Ani s pravidlami cestnej premávky, ani s pokojom ľudí, ani so súkromnými priestormi.

Nuž, ak by šlo o nakrúcanie, v rámci ktorého by boli tieto priestory uzavreté a monitorované ako u Blocka, asi by nikto nepovedal ani mäkké f. Lenže na zrejme Wilkey „zabudol“a spolu s kameramanmi sa pekne odviazali. Teraz sa o nich zaujíma polícia zo San Diega.

Vodič Volkswagenu vzhľadom na americkú upätosť môže čakať stíhanie za všetko možné: od divokej jazdy až po vandalizmus. Väzenia sa asi obávať nemusí, zákaz riadenia a finančné pokuty ho ale zrejme neminú. Žeby bol Blake Wilkey taký naivný a uveril rečiam o USA ako o krajine slobody? Asi hej, lebo inak by svoje meno „nevycapil“ rovno na bok auta a nepretŕčal tvár pred kamerou. Je preto celkom prekvapujúce, koľko sponzorov podporilo nakrúcanie... Wilkey sa k celej udalosti zatiaľ oficiálne nevyjadril, preto je celkom možné, že celé video nie je zasa až tak „ilegálne, ako by sa zdalo. Možno zmienka o záujme polície mu má ešte pridať na zaujímavosti. Ale to netreba, lebo okrem celého príbehu je práve video celkom zaujímavé a oplatí sa ho pozrieť. Aj v prípade, že nie ste fanúšikom adrenalínových zážitkov.


Jozef Vydra
ZDROJ: sandiegotribune.com

Komentáre k článku


Stream naživo