2016-01-16 10:52:04
Lavína vo Švajčiarsku
Lavína vo Švajčiarsku
Zdroj: leggo.it

Lavína spadla na cestu – motoristi v panike

Idete autom do na lyžovačku hôr? Dávajte si pozor aj na lavíny na ceste!!

Hoci to v mnohých častiach Slovenska vyzerá skôr na jar, inde je snehu (už) viac ako dosť. Platí to nielen o slovenských horách, ale najmä o zahraničí, kde bola Perinbaba štedrejšia a nasypala aj za mesiace, keď nemala sneh na sklade...

Dostatok snehu nespôsobuje vrásky usporiadateľom rôznych lyžiarskych pretekov a podujatí v Európe, na ktorých v poslednom čase úspešne bodujú naše slalomové lyžiarky. Horšie je to už v prípade Japonska, kde majú pre zmenu snehu toľko, že ho ani nedokážu na svahoch upraviť. Zavalil im prístupové cesty aj svahy, z ktorých len tak-tak vykúkajú stožiare lanoviek a lyžiarskych vlekov.

Výkyvy počasia pôsobia aj na to, že jednotlivé vrstvy snehu nie sú súdržné a hrozia lavíny. Na to treba myslieť aj pri jazde do vysokých horských oblastí. Nejedna má príjazd cez hlboké horské údolia, nad ktorými je masa snehu. Napríklad aj neďaleko známeho švajčiarskeho zimného strediska Zermatt.

Obrovský oblak snehu tam spadol v stredu v noci na cestu. Stalo sa to po tom, keď sa zosunula lavína pri švajčiarskom meste Randa v kantóne Valais, práve na cestu smerujúcu do Zermattu. Našťastie neboli žiadne obete ani nikto nebol zranený, ale vyvolalo to paniku medzi motoristami. Tým, ktorí odtiaľ odchádzali, sa podarilo odísť a tí, ktorí do oblasti práve smerovali, sa podarilo zastaviť práve včas a vrátiť pred valiacou sa lavínou.

Je otázka, že či je lepšie v takom prípade cúvať, alebo otočiť auto a uháňať preč. Skôr sa prikláňame k druhej alternatíve. No ak je cesta úzka a ste vo veľkom aute, možno kým by sa vám podarilo otočiť, je lepšie za ten čas cúvať do bezpečia. Alebo na miesto, kde sa dá otočiť. Ak to stihnete. Preto naša rada je celkom jednoduchá: zistite si vopred všetky možnosti úniku a dobre sledujte predpovede počasia a všetky upozornenia. Samozrejme majte oči na stopkách. Všetko sa vám to môže zísť vtedy, keď to najmenej čakáte.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo