2016-01-06 14:45:32
Opel Winterfahrtraining Thomatal 2014
Ilustračné foto
Zdroj: Opel

VIDEO: Na snehu sa rýchlo jazdiť dá, ale radšej uberte

To je rada a zároveň aj výzva pre všetkých: supermanov aj bežných vodičov.

Na snehu sa jazdí oveľa lepšie ako na ľade, ale pre istotu spomaľte. Nikdy neviete, čo sa skrýva pod ním. Jazda v zime vždy môže priniesť nečakané prekvapenia. Aj taká na prvý pohľad celkom „pohodovka“, akou je presun po čiastočne zasneženej ceste.

Jazdecké zvyky na snehu je dobré obnovovať a začať pomaly, aby ste nadobudli istotu a prax. Lenže snehu bolo na začiatku zimy málo. Takmer nič. O čo menej ho bolo na Vianoce, o to viac je teraz. Šťastie, že sa tento rok začal so snehom. Niekomu nevyhovujú tie malé ... oné, čo stále padajú a pokrývajú jeho milovanú čiernu vozovku vrstvou čohosi nepríjemne studeného a šmykľavého. Obyčajný sneh je pre veľa vodičov nepriateľ. Dá sa však na ňom jazdiť neraz bezpečnejšie ako na vlhkom, namŕzajúcom povrchu. Treba však brať do úvahy viac faktorov, ktoré vás môžu poslať „mimo hru“. Presnejšie z cesty do poľa.

Najprv si treba pripomenúť a zapamätať, že zasnežená cesta si žiada trochu opatrnejšie riadenie ako tá suchá. Už sme vám priniesli párkrát niekoľko dobrých rád, ako jazdiť v zime bez nehôd, nuž sa ich treba pridržiavať. Keď to skrátim na minimum, treba jazdiť opatrnejšie, citlivejšie a ešte viac ako inokedy si všímať, čo sa deje okolo vášho auta. Verím, že väčšina z vás tak jazdí, pre tých ostatných a neomylných supermanov je tu jedno krátke, ale dostatočne varovné video. Hádate správne – je z Ruska...

Tentoraz ide o zaznamenanie deja priamo z pohľadu vodiča, čo nemáme možnosť sledovať tak často. Na prvý pohľad sa nič nedeje, auto ide po ceste a predbieha ostatné autá. Dôležité je, ako sa dá usúdiť zo záznamu, že vodič jazdí vzhľadom na podmienky dosť rýchlo. Cesta je miestami len vyfúkaná, či skôr má vyjazdené stopy autami. Po tom, čo predbehne nákladné auto, sa situácia na ceste pomerne rýchlo mení a snehu je na ceste oveľa viac. Každý rozumný vodič by minimálne ubral plyn, aby ho snehové jazyky neprekvapili. Lenže tento nebral zmenu na vedomie a po prejdení späť do jazdného pruhu cez snehové okraje sa jeho auto zrazu porúčalo „na výlet“ do vedľajšieho poľa.

Čo to spôsobilo? Zmena adhézie na jednotlivých kolesách, možno aj bočný vietor. Tých faktorov mohlo byť viac. Ak je sneh ujazdený po celej šírke vozovky, dá sa jazdiť aj rýchlo a bezpečne zároveň. No kde-tu sneh, miestami asfalt, urobia svoje. Nevieme aké auto to bolo, ani či malo pohon na všetky štyri kolesá. Faktom je, že to chce skúsenosti, rýchlu reakciu – a primeranú rýchlosť. Lebo pri tej vysokej ľahko narazíte na limity vozovky, auta, pneumatík, aj svoje.  Preto naša rada znie: uberte plyn. Aby ste neskončili ako tento vodič:

P.S. Bezpečnosť na prvom mieste! Počuli ste, ako po tom, čo auto skončilo v poli, zatiahol vodič ručnú brzdu? To preto, aby sa mu auto náhodou nepohlo preč...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo