2015-12-15 06:55:00
Fiat polski 126p Turbo
Fiat polski 126p Turbo
Zdroj: Tomas Nenartovic

VIDEO: Fiat 126p „Maluch“ má motor VTEC z Hondy a turbo

Už prvý pohľad napovie, že s týmto poľským Fiatom 126 „nie je niečo v poriadku“.

Do šírky vytiahnuté blatníky napovedajú, že by auto mohlo ukrývať pomerne výrazný dynamický potenciál. Pod kapotou je totiž namiesto pôvodného dvojvalca vyladený celkom iný motor. Nečakajte osem, či desaťvalcový motor v tomto miniatúrnom autíčku.

Ak ste niekedy sedeli v tomto miniautíčku, viete presne, o čom je reč. V sériovej podobe malo toto auto iba dva valce chladené vzduchom. Patrí k jedným z mála áut, z ktorého možno vytiahnuť motor rukami, pretože je dosť ľahký. Na jeho miesto nastúpil radový štvorvalec Honda D16Z6. Áno, je to známa je tisícšesťstovka VTEC. Lenže to nie je koniec príbehu, skôr jeho začiatok.

Litovský úpravca a ladič Tomas Nenartovic totiž výrazne upravil malý poľský Fiat 126p. Okrem poriadneho rozšírenie auta, vlastne blatníkov, mu „voperoval“ celkom netradičnú pohonnú jednotku. „Darcom orgánov“ bola jedna rozbitá Honda Civic Si piatej generácie po nehode.

Pôvodný motor s objemom 1,6 litra dokázal zo seba vydať v Civicu pri atmosférickom plnení 92 KW (125 k) a 144 Nm krútiaceho momentu. To by už samo o sebe bol veľmi slušný výkon na malý Fiat, ktorý má originálnu hmotnosť necelých 600 kg. Lenže to nestačilo predstavám úpravcu. Litovský „tuner“ Tomas Nenartovic na motor ešte namontoval turbodúchadlo. Výkon motora stúpol na pekných 125 kW (170 k).

Zdroj: Tomas Nenartovic
Zdroj: Tomas Nenartovic

Hoci nevieme presne, aká je hmotnosť auta po úprave, zrejme nebude mať zlý pomer výkonu k hmotnosti. O rýchlosti upraveného Fiatu si môžete urobiť predstavu po zhliadnutí priloženého videa. Vlastne dvoch - to prvé a staršie ukazuje tento šialený Fiat ešte v Litve, no a to druhé už v poľskom Lubline, kam neskôr „Malucha“ predali a kde jazdí aj dnes.

 

Celú (pre)stavbu auta detailne zdokumentovalo množstvo fotografií. Aj keď ani tie neodhalia presné technické špecifikácie, náročnosť a prepracovanosť prípravy tejto mašiny dokumentujú verne. Je z nich tiež zrejmé, že sa s motorom do Malucha sťahovala tiež iná prevodovka, pôvodné nie je ani riadenie a z úpravy rozchodu kolies je zrejmé, že predná náprava je do značnej miery vlastnej výroby. To isté platí o tej zadnej, zvodoch výfuku, ochrannom ráme, o riešení vodného chladenia, elektriky. Bolo toho viac, ako na dva životy. Nebolo to určite o zoskrutkovaní pár nakúpených dielcov. Priložené fotografie do detailu ukážu svojrázne pôvabný výsledok prestavby chatrného a podvyživeného Malucha na svalnatého atléta.

Zdroj: Tomas Nenartovic
Zdroj: Tomas Nenartovic

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo