2015-11-11 04:15:00
Jazda po koľajniciach
Jazda po koľajniciach

VIDEO: Rusi prišli na spôsob, ako sa vyhnúť zápcham, využívajú koľajnice

Koľajová doprava je v meste najrýchlejšia, vedia to dobre aj v Rusku.

Pochopili to už dávnejšie, ale trocha inak, ako by ste čakali. Nekonečné rady čakajúcich v ešte nekonečnejších dopravných zápchach prebudili kreativitu a majstrovstvo zároveň.

Hoci sa to nesmie, Rusi jazdia po koľajniciach. Teda po koľajovom zvršku, kde však sú iba koľajnice. Naučili sa využívať jazdu po koľajniciach skoro k dokonalosti, niektorým sa to ale nepodarí... No je úplne pozoruhodné, s akou samozrejmosťou a v akom počte sa púšťajú na koľaje s autami. Pritom neraz za priamej keď už nie asistencie, tak určite pod dohľadom polície.

Obísť kolónu áut po električkovom páse nie je žiadne hrdinstvo. Napriek tomu ste sa už asi pravdepodobne s tým mnohokrát stretli. Nie je to fér, nie je to legálne, ale ak niekto nemá problém s vlastným svedomím ani hrozbou pokuty, ťažko mu v tom zabránime.

V Rusku ide evidentne o veľmi rozšírenú prax, ktorú ticho tolerujú aj muži zákona. Zaujímavejšie je, že sa Rusi naučili používať na jazdu nielen električkové pásy, ktoré nie sú odlišné od cesty, ale aj samotné koľajnice. Je to v rozsahu, ktorý už nemožno označiť za výnimku, ale za pravidlo.
Dokazuje to prvé video, ktoré je kompiláciou takých kúskov zaznamenaných na jednom mieste počas dopravnej špičky.

Na dvojprúdovej ceste vidíme stojace kolónu, ktorú Rusi húfne obchádzajú po električkovom páse. Ten sa vzápätí mení na koľajisko. Niektorí sa tejto zmeny zľaknú a vrátia sa späť do davu, iní ale pokračujú veselo ďalej. A nie je ich málo. Nielen že ich je viac ako dosť, toto cirkusantské číslo zvládajú pri pomerne vysokej rýchlosti. Asi by ste očakávali, že si na takúto jazdu trúfnu iba ľudia s off-roadmi a veľkými SUV, ale vidíme tu tiež vozidlá MPV Opel, sedan Mercedes, alebo kombi Audi. A všetci vodiči sú pozoruhodne presní, chybu neurobí ani jeden...

Podobné kúsky nie sú výmyslom posledných dní. Nasledujúce video už má asi tri roky a dokazuje, že už vtedy prišli podaktorí vodiči na rýchlejší spôsob, ako sa vyhnúť kolónam...

 

Možno si poviete, že ide len o krátky a rovný úsek, ale pozrite sa na ďalšie video nakrútené z električky zachytenú jazdu osobného auta po koľaji, ktorá je dlhá a určite to nie je iba rovinka. Hoci ide o nedovolený spôsob jazdy, zaslúži si istý rešpekt za presnosť. Viem, čo budete asi namietať: že ruská širokorozchodná trať nahráva úplne presne niektorým autám, pri ktorých sa rozchod zhoduje so vzdialenosťou koľajníc...

 

Ak by ste boli v pokušení risknúť to a vyskúšať také čosi na vlastnej koži - nie je to bez rizika. Koľaje v odkrytom koľajisku sú vysoké a ak z nich spadnete, podvozok auta vás za to nepochváli. A je celkom pravdepodobné, že sami sa z tohto miesta nedostanete. Na treťom vidu vidno, že problémy má aj pick-up Mitsubishi L200, nepochybne veľmi drsný a schopný off-road.

 

Ale ani u nás nie je niečo podobné celkom neznáme. Aj keď predsa len v inej podobe... Nedávno v Košiciach rekonštruovali električkové trate. Pri odbočovaní zo Štúrovej na Kuzmányho si nevšimol vodič označenie prikázaný smer jazdy a „nechtiac“ si to vypekal po nových krásnych zelených trávnatých električkových koľajách. Našťastie nešla oproti žiadna električka. Alebo to nebolo náhodou a urobil to naschvál?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo