2015-10-29 03:00:00
Hyundai Sonata versus... Sonata
Hyundai Sonata versus... Sonata
Zdroj: Hyundai

VIDEO: Čo sa stane, keď sa zrazí Sonata so... Sonatou?

Kórejskí zákazníci Hyundai majú pochybnosti, vraj Sonata vyrábaná v Kórei nie je ako americká...

Tvrdia, že autá že Hyundai Sonata vyrábané pre ich trh sú také kvalitné, ako tie, čo sa vyrábajú za veľkou mlákou priamo v USA. Vyvrátiť tieto pochybnosti mal crashtest oboch áut.

V našich zemepisných šírkach sa Hyundai i40 stal akousi ikonou. No je pozoruhodné, že práve v krajine jeho zrodu si to domáci zákazníci nemyslia. Automobilka tam čelí kritike klientov, nespokojných s kvalitou výroby produkcie. Objavili sa hlasy, že autá Sonata, zdieľajúce techniku ​​s i40 a vyrábané v tamojšej továrni Asan, nedosahujú štandardy vozidiel pre Ameriku. Tie sa vyrábajú v meste Montgomery, v štáte Alabama. A nie sú to ojedinelé názory, podľa prieskumu medzi zákazníkmi si to myslelo plných 74% oslovených respondentov.

Aby Hyundai vyvrátil tieto domnienky, poslal oproti sebe rýchlosťou 56 km/h novú Sonatu Turbo 2015, vyrobenú v Asane (modrý lak Lakeside Blue) a v Montgomery (červený lak Venetian Red). Po nárazovej skúške nechal autá prehliadnuť odborníkmi z automobilového priemyslu, aj bloggerov, aby potvrdili , že medzi autami nie sú žiadne rozdiely. Rozsah poškodenia bol vraj rovnaký, rovnako tak aj „zdravotný stav“ skúšobných figurín - dummies.

Zdalo by sa teda, že je všetko v poriadku a rozdiely sa nepotvrdili. Takže aj kvalita je rovnaká. Lenže nárazový test podstúpili exempláre novej Sonaty 2015. Pochybnosti o  rozdieloch však vyvolala predošlá verzia modelu. Teda tá, od ktorej je odvodený aj súčasný európsky model i40). Aktuálny model Sonaty sa totiž predáva iba necelý rok a pol. Nemusí to nič znamenať, dôležité je, že je po stránke bezpečnosti identická súčasná generácia. Je to pre kórejský trh teda dobrý signál. No červík pochybnosti zostal – aké to asi bolo v prípade tej predošlej verzie a či naozaj neboli podstatné rozdiely z kórejskej výroby.

Dosť už bolo predpokladov, je tu výsledok v podobe videa. Len obrovská škoda, že Hyundai nemyslel okrem svojich rodných aj na zvyšok sveta a namiesto kórejských titulkov po kórejsky hovoriach ľudí (??) medaôl do videa napríklad anglické?! Iný kraj, iný mrav...

red
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo