2015-09-20 13:25:00
VW Golf II s
VW Golf II s výkonom až 1233 koní (901 kW)
Zdroj: Boba Motors

VIDEO: Na prvý pohľad nenápadný Golf II. generácie ide ako raketa

Viete čo má tento starček pod kapotou? Výkon s hodnotou blížiacou sa 1000 kW!!

Toľko majú ťažké lokomotívy, len ich výkon je na šprint málo použiteľný. Áno, počujete dobre – táto 25 ročná rodinná „škatuľa“ totiž láme rekordy aj na štvrťmíľovej trati. Ale inak funguje ako bežné rodinné auto.

Zdá sa vám to nemožné? Je to šialené, ale je to tak! Navyše tento „golfík“ nie je iba taký nejaký stroj. Jeho zrýchlene s rozdielom 100 km//h je totiž iba 3 sekundy. Ale pozor – pri zrýchlení nie z 0 na 100, ale zo 100 na 200 km/h!

Pod obyčajným „kabátom“ sa skrýva jeden z najsilnejších a najrýchlejších Volkswagenov na svete. Prekonal totiž úpravy a zlepšenia v nemeckej firme Boba Motoring. Tá je už dlhý čas známa tým, že jej stroje majú hodnoty výkonu vyjadrené takmer štvormiestnym údajom, naopak časy na 400 metrov jednomiestnym číslom, aj keď s nejakými desatinami navyše.

Nuž a práve tým absolútne najsilnejším strojom, aký sa kedy dostal do dnešného dňa na svetlo božie, teda presne na cesty z garáže Boba Kettlera,  je čierny dvojkový Golf s výkonom 901 kW (alebo lepšie vyzerajúcou hodnotou 1 233 koni) smerujúcim na  všetky kolesá.

Zdroj: Boba Motors
Zdroj: Boba Motors

Ale aby ste si naozaj nemysleli, že je to hyper-extra-unikátny dragster  postavený iba a len na štvrťmíľové šprinty. Má totiž evidenčné čísla, s ktorými sa môže neohrozene vybrať do bežnej  premávky. Do auta sa navyše zmestí až päť ľudí., takže nie je  kompletne odstrojené pre čo najnižšiu hmotnosť. V interiéri je nielen sériový volant, ale aj palubná doska a dokonca aj zadné sedačky. No a kolesá s pneumatikami patria tiež k tým rozmerovo relatívne normálnym.

Zdroj: Boba Motors
Zdroj: Boba Motors

Boba Kettler pred časom sľuboval, že zverejní video s kompletným zrýchlením, ale bol to iba sľub. V motore auta sa totiž objavila vlasová trhlina vo vložke jedného z valcov. Preto bolo potrebné pred ďalšími pokusmi vymeniť niektoré časti motora.

Z pokusov o dosiahnutie času na štvrť míle je tu však video, kde je zaznamenaných šesť jázd na dráhe vo Finsterwalde. Začína sa na 2 baroch tlaku turbodúchadla, s ktorými je čas krásnych 9,7 s a s cieľovou rýchlosťou 227 km/h. Druhý pokus s tlakom 3 bary znamená lepší čas, 9,59 s a rýchlosť 247,53 km/h. Práve z tohto pokusu už je na videu onboard záznam. Vidno na ňom, ako raketovo letí ručička rýchlomera. Nedá sa určiť, nakoľko je presná, ale zrýchlenie je skutočne drvivé – a to pri 3 baroch auto ešte nemá plných 1 233 koní.

Zdroj: Boba Motors
Zdroj: Boba Motors


Ďalšie tri pokusy sú s tlakom 3,4 baru a dvakrát 3,3 baru, pri ktorých sa časy zlepšujú. Pri 3,4 baru to je 9,15 s a 260,23 km/h. Najlepšia z tejto trojice pokusov bola druhá jazda s 3,3 baru tlaku, priniesla 9,11 sa 257,59 km/h v cieli. Pri šiestom pokuse je už motor natlakovaný turbom na 3,8 baru – je to práve ten, pri ktorom sa Bobovi Kettlerovi podarilo prelomiť hranicu deviatich sekúnd na štvrť míle s pevným štartom. Dosiahol čas 8,99 s a cieľová rýchlosť bola 265,13 km/h.

Je už len otázne, aký výkon mal motor v čase pokusu. Staršie informácie totiž hovorili o tom, že výkon 901 kW (1 233 k) by mal dosiahnuť pri tlaku turba 4,4 baru, teda ešte o 0,6 baru viac, ako pri zaznamenanom pokuse. Tomuto predpokladu nahrávajú aj časy zrýchlenia - na stovke bol tentoraz Golf za 2,3 sekundy, pričom zrýchlenie zo 100 na 200 km/h trvalo „až“ 3,3 s, čo je o 0,3 s viac. Takže je celkom možné, že motor mal v danom momente zhruba 808 kW , čiže nejakých 1 100 koní. V tom prípade to vyzerá tak, že ešte má potenciál na dosiahnutie lepšieho času na štvrť míle. No či sa o to Boba Kettler pokúsi, je zatiaľ v nedohľadne. Je totiž pravdepodobné, že tlak 4,4 baru je na tento dvojliter už skrátka príliš veľa, ak nechcete robiť každých pár kilometrov náročnú generálku motora.

No povedali by ste ale pri pohľade na čierny, 25 rokov starý Golf, že prekoná 400 metrov za menej ako 9 sekúnd? No vidíte – a potom, že čo je staré, patrí do šrotu! Ani v prípade ľudí to neplatí, pri technike tobôž nie...

Tu ešte pridávame video zo spomínaného trýchlenia zo 100 na 200 km/h za 3 sekundy. Kto neverí, nech sa pozerá...

Jozef Vydra
ZDROJ: boba-motoring.de

Komentáre k článku


Stream naživo