2015-08-16 09:00:00
VW má autonómny kočík
VW má autonómny kočík s tempomatom
Zdroj: VW Nederland

Adaptívny tempomat a autonómne brzdy sú „normálka“ – ale na detskom kočíku?!

Ľuďom v lete úplne hrabe. Z tepla. Na čom ale fičia konštruktéri v holandskej filiálke VW?

Možno radi navštevujú kaviarne v Amsterdame, kde sa okrem kávy ponúkajú aj zaujímavé „koláčiky“. Vymysleli totiž semiautonómny detský kočík, ktorý sám brzdí a dodržiava odstup. Otázkou je, od koho, či od čoho? Kočík má dokonca ešte aj nezávislý pohon a riadenie, takže vás nasleduje ako psík. Ale môže aj niekoho iného.

Takže otázka je: treba ešte chodiť s deťmi na prechádzku? Veď nech sa „vyprechádzkujú“ samé. Ale, ale, to teplo už fakt začína účinkovať. Ešte šťastie, že prichádza mierne ochladzujúca vlna, ktorá nás vráti do stredoeurópskeho normálu. Aspoň čo sa počasia týka. Lebo ten kočík nie je žiadny výmysel, ale skutočnosť. Začalo sa to všetko ny prvý ohľad celkom nenápadne a jednoducho:

Zdroj: VW Nederland

Niektoré zložité príbehy majú naozaj veľmi prostý začiatok. Nie inak je to inak ani pri automatickom kočíku, za ktorým stojí holandská divízia Volkswagenu. Tá v máji tohto roku na svojom účte na Facebooku predstavila reklamu, ktorá mala vyzdvihnúť nový Passat Variant. Jej súčasťou pritom bol klasický kočík, ktorý jedna z mamičiek postrčila smerom k vystupujúcemu podstavcu, čo malo za následok pád. Samozrejme nie onej mamičky, ale kočíka. Našťastie bez dieťaťa.

Pravdou však je, že Timo Ros, jeden z facebookových fanúšikov VW v Holandsku sa zamyslel na základe tejto reklamy a pýtal sa, či je to až príliš utopická predstava vyrobiť kočík, ktorý by sám zabrzdil pred prekážkou. Na začiatku asi nikto netušil, že daná otázka odštartuje projekt, na ktorého konci bude stáť sen precitlivených rodičov. Teda kočík schopný sám zabrzdiť v prípade nebezpečenstva. K jeho vzniku teda stačilo zamyslenie a potom „už len“ šikovnosť ľudí z holandskej pobočky Volkswagenu, ktorí vyrobili netradičný a bizarný kočík. Bolo potrebné aj množstvo testovania, aby nič nestálo v ceste vzniku tohto sna.

Zdroj: VW Nederland
Zdroj: VW Nederland

Bram Jensen, jeden z technikov Volkswagenu, ktorý za projektom stojí, navyše dodáva, že nezostalo len pri samočinnom zastavení, ľudia dali hlavy dohromady a vybavili kočík aj autonómnymi brzdami a snímačom adaptívneho tempomatu, ktorým je dnes bežne vybavený model Golf. Keďže má aj svoj vlastný pohon elektrickým motorčekom, môže bez problémov nasledovať jedného z rodičov v bezpečnej vzdialenosti napríklad na detské ihrisko. Ohrozené pritom nie sú ani ostatné ratolesti, lebo kočík sa vo chvíľach, keď medzi ním a dospelými prebehnú deti, automaticky zastaví a potom sa opätovne rozbehne.

Naozaj dômyselné je potom využitie senzoru tempomatu v závere videa, kedy kočík reaguje na pohyby hojdačky. V takej chvíli majú totiž o zábavu postarané naraz dve deti. Rodičom to dáva priestor aspoň na chvíľu si oddýchnuť.

Zdroj: VW Nederland

Poviete si, že to v čase uhorkovej sezóny nie je nič iné, ako iba úsmevná záležitosť, virálna reklama na značku. No, keby aj – takéto kočíky by sa naozaj mohli vyrábať. Nebudú však asi lacné. Napriek tomu je reálny predpoklad, že by si kočík od Volkswagenu našiel dostatok záujemcov. Možné však je, že sa mýlime – ako to teda vidíte vy? Kúpili by ste takéto čosi pre svoje dieťa? Dajte vedieť v diskusii...

P.S. Ešte niečo – po holandsky u nás asi vie iba málo ľudí, tak si po kliknutí na ikonu titulkov na obrazovke vpravo dole nastavte najprv zobrazenie a potom cez ozubené koliesko preklad titulkov – príjemné pozeranie.

Jozef Vydra
ZDROJ: VW Nederland

Komentáre k článku


Stream naživo