2015-08-08 09:59:00
Drahá reklama, pri ktorej
Drahá reklama, pri ktorej rozbili Porsche 911
Zdroj: Rag and Bone

VIDEO: Drahá reklama, pri ktorej rozbili Porsche 911, nasledovala pomsta

Tiež máte občas niekedy pocit, že sú niektoré reklamy chabé, občas až stupídne?

Mohli by sme urobiť anketu, ktoré z reklám u nás vás najviac iritujú. Bolo by ich dosť, lebo urobiť reklamu s nápadom a vtipom, nie je jednoduché. Preto keď dochádza tvorcom reklám inšpirácia, aby to zamaskovali, prichádzajú s drastickými nápadmi. Vo svete sa dokonca neboja ísť do poriadnych extrémov.

Cieľom reklamných spotov je zaujať diváka natoľko, že sa rozhodne kúpiť si daný výrobok. Aj keď ho neraz nepotrebuje. Toto však befunguje vždy a v momente, keď to reklamní tvorcovia „prepísknu“, stane sa z reklamy negatívna reklama. No aj o nej mnohí tvrdia, že aj tá zlá reklama je vlastne na niečo dobrá – že si ju ľudia zapamätejú...

Typickým príkladom je kampaň módnej spoločnosti Rag & Bone, v ktorej predvádza celkom laxne pôsobiaca britská herečka Gabriella Wilde časť z poslednej kolekcie. Zdá sa, že má všetko ľudovo povedané „na háku“. 

Vlastne to len do chvíle, kým sa za ňou objaví čierne Porsche 911, model 930 SC z roku 1979. Keď modelka odchádza, uvoľňuje sa betónová cestná zábrana, ktorá sa používa ako súčasť zvodidiel a z ceneného nemeckého športiaka zostáva takmer placka...

 

No a tu si môžete ešte detailnejšie pozrieť (ak nemáte slabšie srdce) priebeh zničenia Porsche 911...

Ó, koľká to škoda! Nad týmto ničením zaslzí oko nejedného motoristu a milovníci áut môžu dostať infarkt. Kúpili by ste si vďaka tejto reklame niečo od newyorskej odevnej firmy Rag & Bone? U mňa skončili!!

Zdroj: Rag and Bone
Zdroj: Rag and Bone

Čo však chcela týmto povedať spoločnosť Rag & Bone? Vysvetlenie je veľmi, ale naozaj veľmi kostrbaté a je preto celkom samozrejmé, že sa spoločnosť stretla s vlnou kritiky. Napriek tomu, že vraj agentúra, ktorá reklamu pripravovala, našla auto na vrakovisku a pred osudným pádom betónového zvodidla z neho vymontovala veľké množstvo dielcov. Ani to ju neospravedlňuje!

Celá reklama je založená na podobnosti a jazykových hrách, hoci je výklad reklamy dosť nejasný a jej úlohou je v tomto prípade v prvom rade poriadne šokovať. Čím si odevná firma a tvorcovia reklamy mysleli, že si ju zákazníci zapamätajú... Ide o to, že ten železobetónový blok, zvodidlo špecifického tvaru, má medzi verejnosťou známe meno „zvodidlo typu New Jersey". Pomenovanie zrejme dostal od mesta, kde sa prvý raz použil. U nás ho však pod takýmto menom nepoznáme. Nie sme Amerika... A v čom je teda tá jazyková hračka? Modelka vo videu propaguje na sebe okrem iného úpletový model. „Jersey" alebo tiež „žerzej" je totiž aj všeobecné označenie pre ľahké až stredne ťažké pleteniny.

Zdroj: Rag and Bone
Zdroj: Rag and Bone

Nech už je to akokoľvek, odveta na seba nenechala dlho čakať a rozmarné a hlúpe zničenie klasického Porsche nezostalo bez povšimnutia. Milovníci veteránov totiž nakrútili reakciu na reklamu módnej značky, v ktorej tvorcovia rozbili Porsche 911 SC z roku 1979 betónovým zvodidlom. Je to v štýle: Vy ste nám rozbili Porsche, my vám spálime saténovú košieľku. Treba poveať, že pomsta je štýlová, tri modely Porsche „asistujú“ pri spálení jedného z modelov odevnej firmy...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo