2015-06-28 04:00:00
Maďar vyrobil traktor z
Maďar vyrobil traktor z dreva
Zdroj: Robert Nemeti/Barcroft Cars

VIDEO: Maďar vyrobil funkčný traktor z borovicového dreva

Šikovný tesár zo severomaďarskej obce Tiszaörs je známy v okolí svojimi výrobkami z dreva.

Počas posledných 10 rokov však 53 ročný István Puskás nevyrába klasický drevený nábytok, ale funkčné drevené dopravné prostriedky. Postavil už drevený bicykel, motocykel, trojkolku aj auto. Teraz prišiel na rad traktor. Ako informovala agentúra MTI, na traktore je všetko z dreva okrem motora, svetlometov a kolies.

Zručný Maďar v minulosti postavil z dreva aj motocykel a automobil. Traktor je zatiaľ jeho posledné dielo. Jeho manželka má radosť, že na rozdiel od ostatných mužov v dedine, ktorí trávia voľný čas v krčme, našiel jej muž záľubu v práci s drevom.

Hoci počas stavby získal množstvo inšpirácie a rád od priateľov a kamarátov, najväčšou pomocou pre Istvána bola však jeho manželka Irén, ktorá dostala na starosť lakovanie dreva. Ako povedal, najväčším problémom bolo vyrobiť disky kolies.

Na stavbu traktora použil drevo z rozobratej lode. Pohon zabezpečuje motor z kosačky na trávu s objemom 150 cm³ a štvorstupňová prevodovka. Označenie Fa-tor je odvodené od maďarského slova fa, teda drevo a možno mu bol inšpiráciou aj názov známeho českého traktora Zetor...

Zdroj: Robert Nemeti/Barcroft Cars
Zdroj: Robert Nemeti/Barcroft Cars

Na traktore pracoval István Puskás osem  mesiacov. Teraz sa na ňom celkom rád pomaly prevezie po dedine. Tvrdí, že rýchlosť nebola prioritou, veď celá konštrukcia traktora je z borovicového dreva a váži približne 300 kg. V hlave má už ďalší projekt, ktorý bude z inej kategórie. István Pusks povedal, že keby sa mu dostali pod ruky štyri pneumatiky z F1, postavil by aj drevenú formulu. Otázkou je, ako rýchlo by jazdila...

Jozef Vydra
ZDROJ: MTI, Carscoops

Komentáre k článku


Stream naživo