2015-06-23 17:24:22
Mazda MX-5 proti Mazde
Mazda MX-5 proti Mazde MX-5 spred 25 rokov
Zdroj: Mazda

VIDEO: Ktorá Mazda MX-5 je rýchlejšia - najnovšia, či pôvodná z roku 1990?

Je to už 25 rokov, čo sa predstavila Mazda MX-5. Na španielskom okruhu Circuit De Calafat sa popasovala s najnovšou generáciou.

Kto vyhral? Na výsledok si musíte počkať. Ale tipnite si, či dokáže už pôvodná Mazda MX-5 držať krok s novinkou... Predpoklady na to by tu ešte boli. Ako to zistiť? Postavia sa vedľa seba a poďme! Okruh s dĺžkou 3,25 kilometra sa tak stal dejiskom súboja novej Mazdy MX-5 ND proti svojmu predkovi z roku 1990, ktorý je označovaný ako NA.

Za volant si sadli dvaja vytrvalostní pretekári a posolstvo vzájomného porovnania je jasné - bude za 25 rokov vývoja malého roadsteru vidieť pokrok na dráhe? Za volant pôvodnej MX-5 sa posadila Jade Paveleyová, najnovšiu generáciu osedlal Owen Mildenhall.

Subtílna Miata (čo je japonské meno „MX-ky) vo verzii NA má pod kapotou atmosférický štvorvalec 1,6 s výkonom 85 kW, novinka dostala v mnohom podobnú jednotku 1,5 Skyactiv s výkonom 96 kW. Pri pretekoch dostalo „eNAčko“ výhodu štyroch sekúnd k dobru na štarte aby sa kompenzovala výkonnostná nevýhoda prvej generácie roadstra. A ako to nakoniec všetko dopadlo? Ako sme sľúbili, dozviete sa - na konci videa.

Napriek rôznym obmedzeniam a reštrikciám je po tomto súboji jasné jedno: že nová MX-5 je podobne zábavné a obratné auto, ako jeho prvý predchodca. Uznajte, že v súčasnej dobre, keď všetkému velí neúprosný diktát obmedzovania CO₂ a znižovania spotreby, je to naozaj skvelá správa!

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo