2015-04-03 12:10:47
SMS za volantom vedú
SMS za volantom vedú k smrteľným nehodám
Zdroj: AP, AAA Foundation for Traffic Safety

VIDEO: Nepíš tú SMS-ku! Počuješ? Nepíš ju, do...!

Smrtiace rozptýlenie – to je dôsledok používania telefónov za volantom počas jazdy.

Ale nie je to jediná aktivita, ktorá zapríčiňuje viac nehôd. Poukázala na to štúdia americkej Nadácie pre dopravnú bezpečnosť AAA. Analyzovala takmer 1700 videí, ktoré zachytávajú činnosť dospievajúcich vodičov vo chvíľach pred haváriou. Bolo zistené, že rozptýlenie bolo hlavným faktorom v takmer 60 % stredne ťažkých až ťažkých prípadov nehôd.

Desivé zábery ukazujú, že tínedžeri v blízkosti takmer smrteľných nehôd často ovládajú telefóny, kde píšu SMS, alebo četujú. Americká agentúra pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) pritom v minulosti odhadla, že rozptýlenie všetkého druhu je príčinou iba 14 percent všetkých havárií dospievajúcich vodičov. Medzi najčastejšie formy rozptýlenie patrí rozprávanie sa so spolucestujúcimi, alebo pomocou mobilného telefónu, vrátane písania textových správ a čítania došlej pošty.

Odvedenie pozornosti tak hrá oveľa väčšiu úlohu pri haváriách, ako sa predtým myslelo. Jasne to preukázala štúdia, ktorá je nezvyčajná v tom, že výskumníci mali prístup k videám, ktoré jasne ukazujú, čo robili vodiči bezprostredne niekoľko sekúnd pred nehodou a rovnako, ako to vyzeralo na ceste. Nadácia AAA bola schopná skúmať viac ako 6842 videí z kamier namontovaných na vozidlách, ktoré ukazujú vodičov a zároveň aj súčasný výhľad cez čelné sklo.

Zdroj: AP, AAA Foundation for Traffic Safety
Zdroj: AP, AAA Foundation for Traffic Safety

Teda to, čo mali možnosť vidieť adolescenti cez čelné sklo. Ak by sa však pozerali na cestu a nevenovali sa iným, z ich pohľadu „oveľa dôležitejším“ aktivitám. Nadácia dostala videá od spoločnosti LytX Inc. Tá ponúka programy, kde sa využíva video pre zlepšovanie správania vodičov za volantom a znižovanie kolízií. Nehoda, alebo prudké až panické brzdenie pritom boli zaznamenané až na 1691 videách. Rozptýlenie bolo hlavným faktorom v 58 % prípadov nehôd, pri ktorých vozidlá vyšli mimo cesty, alebo narazili zozadu do pred nimi idúcich áut. Najdôležitejšou prevenciou je udržať svoje oči na ceste pred vami a v okolí.

Je zaujímavé, aké sú hlavné príčiny rozptýlenia vedúce k nehodám dospievajúcich vodičov:

Interakcia s ostatnými cestujúcimi:      15 percent
Používanie mobilných telefónov:          12 percent
Hľadanie niečoho vo vozidle:                 10 percent
Hľadanie pohľadom vecí mimo auta:       9 percent
Spievanie, počúvanie, hľadanie hudby:  8 percent
Úprava zovňajšku:                                   6 percent
Dočahovanie sa po nejaký predmet:       6 percent

Ako zistila štúdia AAA, vodiči- tínedžeri vďaka používaniu mobilných telefónov počas jazdy mali svoje oči mimo sledovania cesty v priemere 4,1 sekundy z posledných šesť sekúnd pred nehodou. Výskumníci tiež merali reakčné časy nehôd a zistili, že dospievajúci vodiči používajúci mobilné telefóny nereagovali viac ako polovicu času pred nárazom, čo znamená, že havarovali bez brzdenia a korekcie smeru volantom.

„Videá poskytujú nesporný dôkaz, že dospievajúci vodiči sa rozptyľujú pri oveľa väčšom percente dopravných nehôd, než sme si predtým mysleli“, povedal Peter Kissinger, prezident a generálny riaditeľ nadácie AAA. O tom svedčia aj čísla policajných štatistík: podľa dostupných údajov bolo do policajných hlásení nehôd v USA za rok 2013 zainteresovaných  zhruba 963 000 vodičov vo veku 16 - 19 rokov. Výsledkom bolo 383 000 zranených a 2865 úmrtí.

Jozef Vydra
ZDROJ: Associated Press, Dailymail.com, AAA Foundation for Traffic Safety

Komentáre k článku


Stream naživo