2015-04-05 12:35:00
Nordschleife a jej daň
Nordschleife a jej daň

VIDEO Smrteľnej nehody. Krutý dôkaz, že Nürburgring je právom Zelené peklo!

Okruh okolo dediny Nürburg pod hradom Nürburg raz Jackie Stewart nazval Zelené peklo. Platí to dodnes.

Nürburgring má okrem známej trasy Grand Prix, kde sa do roku 2006 odohrávala Veľká cena Európy F1 aj možno ešte známejšiu Severnú slučku i Južnú slučku. Okrem toho rôzne alternatívy, no práve Nordschleife je považovaná za najnebezpečnejšiu časť pretekárskeho komplexu. Život tam motoršportu obetovalo veľa pretekárov, ale aj veľa divákov.

Okruh si každoročne vyberá svoju smrteľnú daň. Spleť neprehľadných zákrut s veľkým prevýšením (až 300 m) je obklopená zeleňou s minimálnymi bariérami a deformačnými zónami. Aj keď okruh prešiel mnohými vylepšeniami, stále je extrémne nebezpečný.

Zároveň je však prakticky najväčšou okruhovou výzvou pre milovníkov motošportu a aj mimoriadne zaujímavým miestom pre fanúšikov motorizmu.

Práve preto a práve pre neuveriteľné množstvo zákrut na okruhu majú Nordschleife radi nielen pretekári a fanúšikovia, ale aj automobilky. Zajazdiť rýchly čas na Severnej slučke je vecou prestíže, navyše automobilky poriadne otestujú schopnosti vozidla.

Lenže všetka tá radosť, záujem, prestíž a príjemný pocit nebezpečenstva prameniaci z hormónov šíriacich sa telom, končí v momente, keď si okruh opäť vyberie svoju daň a Smrť si zoberie ďalšieho.

V tomto prípade išlo o fanúšika, ktorý jednoznačne stál v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Počas pretekov cestných špeciálov v nedeľu 28.3. toho roka došlo k „vzlietnutiu“ jedného z monopostov Nissan GT-R, ktorý vo vzduchu urobil salto a preletel ponad ochranné pletivo, kde zabil diváka a zranil ďalších. Vodič vyviazol živý. Miesto, kde sa nehoda odohrala volajú domáci voľným prekladom miesto vzletu, z čoho vyplýva, že sa to nestalo prvýkrát. Práve preto vyznieva absurdne, že majú diváci dovolený vstup na dané miesto, nehovoriac o chýbajúcom zdravom rozume fanúšikov. Ako sa môže niekto postaviť na vonkajšiu stranu zákruty?

Celú nehodu si môžete pozrieť z viacerých uhlov. Videá sú nielenže hrozné na pohľad, ale aj zvuk zviera srdce.

Ján Hargaš
ZDROJ: liveleak.com, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo