2015-02-13 12:40:27
32 valcový motor beží
32 valcový motor beží bez vibrácií

VIDEO: Ako beží 32 valcový motor - predsa bez vibrácií!

Dnes sa veľký počet valcov skrátka „nenosí.“ Napriek tomu existujú jedinci, ktorí ich majú radi čo najviac.

Na svete existujú motory V12 aj W12, V16 aj W16 a všetky sa montovali do skutočných áut. Pri motore, ktorý budete mať česť spoznať na dnešnom videu, to ale neplatí. Hlavnou prekážkou je, že jeho reálna dĺžka je len niekoľko centimetrov. Čo mu chýba na dĺžke, to doháňa na počte valcov. Takých veľa niet, čo by mali 32 valcov. Ešte tak zubov, to áno...

Aj v takomto miniatúrnom variante však nájdete okrem 32 valcov a piestov napríklad tiež 850 dielcov a 632 skrutiek, ktoré to celé držia pokope. Motor má „na svedomí“ José Manuel Herma Barreiro, skutočný majster svojho odboru. Do motora, teda do jeho výroby a montáže investoval 2 520 hodín práce. Na výsledok sa môžete pozrieť na videu, a to vrátane odhaleného ventilového ústrojenstva.

Tento miniatúrny motor nepoháňa benzín, ale pravdepodobne stlačený vzduch. Napriek tomu je ale funkčný a dajú sa na ňom regulovať otáčky. Aj pri takto miniatúrnom motore však vidieť jednu úžasnú vec - dokonalé vyváženie a takmer úplnú absenciu vibrácií.

Malý motor W32 beží tak pokojne, že na ňom bez pohnutia stoja mince položené na hranu. Necítiť prakticky vôbec žiadne vibrácie. To sú charakteristiky, ktoré sú vlastné mnohovalcovým motorom a ku ktorým sa najmä dnes sa tak rozmáhajúce trojvalce nemajú šancu priblížiť sa. A je to aj príklad nádhernej doslova až hodinársky presnej práce, ako sa dá vidieť na obrázkoch...

Iste, niekto bude namietať, že na rozdiel od tých reálnych neprebiehajú v tomto motore výbuchy pri spaľovacej fáze. Sú však k dispozícii videá, v ktorých niekto postavil mincu na skutočný dvanásťvalec, potom ho naštartoval a minca zostala stáť na hrane. Dobrú demonštráciu vidno aj teraz - nech už sú nastavené akékoľvek otáčky, všetky štyri mince stále stoja bez pohnutia, motor sa ani nezatrasie!

Jozef Vydra
ZDROJ: Motor Authority

Komentáre k článku


Stream naživo