2015-01-15 04:00:00
V hromadnej nehode sa
V hromadnej nehode sa ocitlo až 193 áut
Zdroj: AP Photo

VIDEO: V hromadnej nehode sa ocitlo až 193 áut, bolo to aj so špeciálnymi efektmi

V USA nabúralo naraz 193 áut, ktoré sa postupne naskladali do seba. Podarilo sa to zachytiť na video.

Hromadnú nehodu takmer 200 áut, ktorá sa odohrala v piatok 9. januára v USA, sa podarilo nakrútiť aj v jej priebehu. Nehoda stoviek áut naraz – to je akoby z filmového či seriálového scenára. Toto však bola realita všedného dňa. Takéto veci sa totiž stávajú aj v skutočnosti. Ich príčinou je väčšinou jedna nehoda, na ktorú nie sú schopní ďalší vodiči včas zareagovať.

Relatívne rýchle diaľnice sú pre podobný typ nehôd priam ako stvorené. Keď sa k vyššej rýchlosti áut pridá aj nedokonalý výhľad či inak komplikované podmienky, nešťastie je na spadnutie. K tomu však mám istú pripomienku: v USA sú rýchlosti na diaľniciach obmedzené viac, ako u nás, no na všetkých videách sa zdá, že všetky autá idú oveľa rýchlejšie, ako by v daných podmienkach mali.  Nečudo, že potom nemôžu zabrzdiť.

Hneď sa viacerým podarilo zachytiť, ako sa autá postupne „sáčkovali“ jedno do druhého pri nehode na Michiganskej diaľnici I-94. Vidno to aj na označení vidí, kde sa zvyšoval počet havarovaných áut. Nakoniec sa ich naskladalo 193 všetkého druhu.

Zdroj: AP Photo


Hlavnú úlohu hrala aj mizerná viditeľnosť a rovnako taká adhézia povrchu vďaka hustému sneženiu. Po tom, čo sa zrazilo prvých pár áut, vyzeral zvyšok ako v zlom sne: Takmer všetky ďalšie prichádzajúce autá bezvládne nabúrali do stojacich. Tie autá, ktorých vodiči dokázali zabrzdiť, však dostali „ranu“ zozadu od tých, ktorí to nezvládli.

Zdroj: AP Photo
Zdroj: AP Photo

Nie sú to príjemné zábery, ale majú aj ďaleko od filmových efektov, kde sa niečo podobné nezaobíde bez výbuchov, dymu a pestrej show. No nebol by to život, ktorý by nepriniesol prekvapenie: Do tejto „hromadky“ sa totiž zaplietli ohňostrojmi aj dva explodujúce kamióny, ktoré viezli zábavnú pyrotechniku. Aby vám nebolo ľúto, máme zábery aj na ne.

Znie to ako zázrak, že pri tejto nehode zomrel iba jeden človek, 57 ročný vodič kamiónu z Quebecu, hoci po nárazoch to vyzeralo všelijako, hlavne podstatne horšie. 22 ďaklších ľudí utrpelo zranenia, ktoré vyžadovali hospitalizáciu a zranili sa aj dvaja hasiči, ktorí bojovali s „prskajúcimi“ kamiónmi. Viac už nájdete na priložených videách...

Toto je originálne video z miesta nehody:

Tu už spomínaný požiar kamiónov s pyrotechnikou:

No a na záver ešte galéria fotografií z miesta činu...

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube, abcnews, nbc

Komentáre k článku


Stream naživo