2014-12-29 11:00:00
Traktor so ženou za
Traktor so ženou za volantom prišiel až na Južný pól

VIDEO: Traktor so ženou za volantom prišiel až na Južný pól

Troška nám vonku padli teploty, zima ako v Antarktíde to ale nie je. Niečo o tom vie Manon Ossevoortová.

Pôvodným povolaním herečka, ktorú však nikto nenazve inak ako Tractor Girl, si splnila svoj veľký sen. Holandská herečka Manon Ossevoortová totiž za volantom svojho traktora prekonala sneh, mráz, záveje, šialenú zimu a po zdolaní 2 500 drsných antarktických kilometrov dosiahla Južný pól na poľnohospodárskom stroji bez zvláštneho vybavenia. V prvej polovici decembra dorazila za volantom traktora Massey Ferguson k južnému pólu a krátko pred Vianocami dokončila spiatočnú jazdu. No prečo práve na traktore a prečo tejto značky?

V roku 1958 sa traktory Massey Ferguson dostali na južný pól po prvýkrát v rámci expedície, ktorú viedol Sir Edmund Hillary. V tomto roku prišiel na rovnaké miesto moderný zástupca značky, za jeho riadením navyše počas celej cesty sedela žena.

Traktor a jeho vodička

Manon Ossevoortová si 9. decembra 2014 splnila sen, ktorý sa jej nepodarilo dotiahnuť do konca pred desiatimi rokmi pre finančné problémy so zabezpečením celej akcie. Teraz však mohla po absolvovaní cesty vystúpiť spokojná z kabíny traktora Massey Ferguson MF 5610. Cestu dlhú 2500 km absolvovala tridsaťosemročná Manon s podporou sedemčlenného tímu a jej traktor si počas jazdy k južnému pólu odpracoval 584 motohodín a spotreboval 2450 litrov nafty. Massey Ferguson s 3,3 litrovým motorom s výkonom 77 kW, ktorý absolvoval celú výpravu, sa verejnosti predstaví v rámci veľtrhu SIMA v Paríži v dňoch 22. až 26. februára 2015.

Slimačie tempo pre náročné prekážky

Priemerná rýchlosť jazdy sa pohybovala okolo 10 km/h, ale samotná Manon uvádza, že v niektorých dňoch nemohla s traktorom vďaka počasiu vyvinúť celé hodiny rýchlosť vyššiu ako pol až päť km/h. Neraz museli podhustiť pneumatiky, aby sa prebrodili mäkkým naviatym snehom. Počas jazdy k južnému pólu zdolala expedícia s traktorom v čele výšku 2900 metrov nad morom a musela si poradiť hlavne s nízkymi teplotami okolo -27 stupňov Celzia. Podobným podmienkam čelila výprava aj na spiatočnej ceste dlhej taktiež 2500 km. Do základného tábora potom Tractor Girl so svojím traktorom prišla iba pár dní pre Vianocami, 20. decembra 2014.

Nebolo to jednoduché

Treba pripomenúť, že to nebol prvý pokus. Už pred štyrmi rokmi prešla Manon na traktore 38 tisíc kilometrov a z Holandska došla skrz Európu aj Afriku až do Kapského mesta. Prišla ale neskoro, loď do Antarktídy jej odplávala a ona sa musela vrátiť domov a stráviť ďalšie štyri roky hľadaním nových sponzorov. Sen sa jej ale nakoniec splnil. Ossevoortová údajne o misii na Južný pól snívala celý život.

„Som absolútne šťastná,“ povedala, keď zoskočila zo svojho traktora Massey Ferguson 5610. Bodaj by aj nie, veď najmä záverečná etapa jej misie z Holandska dala zabrať nielen je samotnej, ale aj strojom. V Antarktíde bolo v priemere mínus 27 stupňov, ale teploty padali až k mínus 56 stupňom Celzia. Preto museli niekedy traktor udržiavať v chode nonstop, lebo hrozilo, že by po vypnutí už nenaskočil. Okrem toho traktor čelil ťažkým terénnym podmienkam, kvôli hlbokému naviatemu snehu aj ľadovým plochám.


Južný pól bol prvýkrát dobytý v roku 1912 nórsku expedíciou Roalda Amundsena, ktorá tak predčila britského dobrodruha Roberta Falcone Scotta. Jeho výprava sa skončila úplnou tragédiou, všetci členovia výpravy zahynuli. Tentoraz došli všetci šťastne do cieľa, aj po expedícii domov.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo