2014-12-07 11:00:00
Kamión skočil ponad formulu
Kamión skočil ponad formulu 1

VIDEO: Skok kamiónu ponad Formulu 1 - ako to bolo naozaj

Hotový spot s kamiónom preskakujúcim monopost F1 má aj svoju odvrátenú stránku.

Kaskadérske kúsky sú nebezpečná záležitosť a hoci výsledok vyzerá efektne, pri ich príprave ide neraz o život. Môžete si všetko vopred dobre prerátať a zohľadniť rôzne vonkajšie vplyvy – vždy sa môže vyskytnúť niečo, čo zmení výsledok.

Ako dokázal skočiť kamión ponad idúci monopost formule 1 ste mohli vidieť na našej stránke minulý týždeň. Na prvý pohľad podvrh však je naozaj skutočnosť a tímu Lotus F1, presnejšie jeho sponzorovi, spoločnosti EMC² sa podaril husársky kúsok a nový svetový rekord v skoku ďalekom s kamiónom a návesom. To sú fakty.

Lenže nie všetko, čo dobre vyzerá, je aj také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Hovorí sa, že najjednoduchšie sa zdajú tie improvizácie, ktoré sú vopred poriadne nacvičené.  Podobne sa to dá povedať aj o tomto prípade. Lebo pripraviť a nakrútiť tento rekord nebolo také jednoduché, ako sa to na prvý pohľad zdá...

Nezatajili nám niečo?

Už pri zhliadnutí hotového výsledného videa, ktoré dokumentuje výsledok snaženia sa ukázalo, že celá akcia bola výnimočne náročná a výnimočne nebezpečná. Málokto by si ale trúfol poslať niekoho na smrť len pre slávu svojho mena. Preto nenechali nič na náhodu a za volant oboch vozidiel angažovali profesionálnych kaskadérov.

Nedávny rekordne dlhý skok kamiónu firmy EMC² sprevádzaný jeho súbežným podbehnutia Formulou 1 od Lotusu znamenal 6. novembra zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Podarilo sa pri ňom prekonať šesť rokov starý výkon. Vtedy kamión dopadol späť na zem od „skokanského mostíka“ do vzdialenosti o desať metrov kratšej. Vtedy ale nebol súčasťou pozoruhodného pokuse žiadny pretekársky monopost, ani kamiónový náves, čo súčasnému rekordu s týmito „ochucovadlami“ zabezpečilo omnoho väčšiu popularitu. Lenže zadarmo to nebolo.

Príprava na situáciu, kde mal kamión preskočiť formulu, či presnejšie formula mala podísť skákajúci kamión bola náročná. Vznikol dokument, ktorý sa objavil na stránke už spomínanej spoločnosti EMC². Lenže onedlho sa z ich stránky vytratil... Prečo asi sme toto video nemali vidieť?

Práve na ňom si môžete prezrieť zákulisné prípravy, ktoré rekordu (25,5 metra) predchádzali, a podľa ktorých tiež zistíte, že ich nebolo práve najmenej. Neobišlo sa to bez dodatočných úprav kamiónu s návesom, bez počítačových simulácií, prípravy skokanskej rampy, ani bez dôkladnej prípravy oboch vozidiel a ich „pasažierov.“. Ani samotná realizácia skoku nakoniec nebola taká hladká, ako sa zdalo z pôvodného, respektíve výsledného videa.

Za volant kamiónu sa posadil Mike Ryan a do ef-jednotky Martin Ivanov, obaja rešpektovaní kaskadéri. Druhý spomínaný mal pri pokuse evidentne dosť strach a hneď potom, čo sa mu podarilo formulu „pretiahnuť“ popod súpravou, ihneď monopost strhol a dostal hodiny. Nevieme, či išlo všetko, ako po masle alebo či je na videu ešte niečo, čo by oči diváka nemali vidieť, ale faktom zostáva, že video sme pre potreby tohto článku museli hľadať už z iného než pôvodného zdroja - EMC² video zo svojho kanála na Youtube stiahlo hneď, ako sa začalo šíriť internetom.

Zostáva otázka, či to niečo znamená. To si naozaj netrúfame tvrdiť. No bez otáznikov to jednoducho nie je. Scenáre konania sú minimálne dva: Neskrývajú pred nami niečo podstatné, alebo sa len chcú chrániť a nedávať recept na prekonanie rekordu niekomu inému? Na to si už skúste odpovedať sami po zhliadnutí videa z príprav a priebehu rekordného skoku...

Jozef Vydra
ZDROJ: internet, EMC

Komentáre k článku


Stream naživo