2014-11-17 14:23:03
Mikrospánok za volantom -
Mikrospánok za volantom - nehoda Infiniti a kamión

Ste unavení? Nesadajte za volant, mikrospánok je vstupenkou na druhý svet!

Asistenčné systémy v autách sa množia, niektoré dbajú aj o vašu bdelosť za volantom.

Niekedy to však nestačí, lebo vás iba upozornia, aby ste si dali pauzu. Navyše staršie autá také vymoženosti nemajú. Nepodceňujte preto únavu, môže vám byť osudná. Váš anjel strážny môže mať dovolenku, alebo polámané krídla, prípadne je s nimi na pravidelnej technickej prehliadke. Potom nečudo, že si koledujete o odchod na druhý svet, keď si sadáte za volant unavení.

Asi by ste nechceli zažiť následky mikrospánku v praxi tak, ako sa to podarili jednej vodičke, keď si zaspiac za volantom „vyskúšala“ čelnú zrážku s kamiónom. Nevieme, čo bolo príčinou únavy danej šoférky, no vo vozidle Infiniti zaspala za volantom a trafila protiidúci kamión. Našťastie to prežila. Máme z tohto incidentu aj video, ktoré dobre ilustruje, ako nebezpečné sú takéto nehody.

Americká automobilová asociácia (AAA, American Automobile Association) vo svojej štúdii nedávno uviedla, že mikrospánok je v pozadí za niekoľkonásobne väčším percentom dopravných nehôd na amerických cestách, ako sa doteraz predpokladalo. Môžete si položiť otázku, prečo by ste mali veriť práve tejto štúdii? Nuž ako dôkaz zoberte video, ktoré ako na zavolanie prišlo z opačnej strany zemegule – klasicky z Ruska. Počet nainštalovaných bezpečnostných kamier v tamojších autách je zárukou, že sa určite podarí zaznamenať niečo zaujímavé. A toto je ten prípad, ktorý dokresľuje nebezpečnosť podobných situácií.

Vodička crossoveru Infiniti QX50 (kedysi sa označoval EX) údajne zaspala za volantom na ceste v Krasnodarskom regióne Ruska a trafila protiidúci kamión. Jeho vodič sa očividne chcel zrážke uhnúť, ale stihol to len čiastočne. Automobily proti sebe nešli úplne v priamke. To je asi dôvod, prečo poslal náraz kamión mimo cesty a skoro mu prevrhol náves.

Je to zrejme aj odpoveď na prekvapujúci fakt, že vodička Infiniti prežila túto nehodu. Dokonca nie takými ťažkými zraneniami, ako by sa na prvý pohľad na následky nehody mohlo zdať.

Video dokonale ukazuje, že nehody zavinené mikrospánkom patria k najnevyspytateľnejším a najhoršie predvídateľným. Vzniknutá situácia sa prakticky nedá riešiť, lebo aj keď protiidúci vodič zbadá, že sa niečo deje, zväčša nemá dostatok času, aby nehode zabránil.  Podľa následkov nehody a zranení vodičky sa popri tom všetkom ukazuje ešte jeden fakt – že crossover Infiniti je zrejme celkom bezpečné auto. Prežiť totiž podobný náraz rozhodne nie je samozrejmé...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo