2014-11-09 13:22:54
BMW M4 Convertible
BMW M4 Convertible
Zdroj: BMW

Chcete si kúpiť BMW M4 Cabrio? Radšej si kúpte šliapaciu trojkolku!

Inak budete (vo Veľkej Británii) označení za spoločensky nezodpovedný živel.

Britský Úrad reklamných štandardov totiž zakázal vysielať reklamu na BMW M4 Cabrio, vraj propaguje nebezpečnú jazdu. Úrad novú reklamu na M4 Cabrio označil za „spoločensky nezodpovednú.“ BMW samozrejme nesúhlasí. Veď ani žiadny rozumný človek nemôže.

Nechceme sa „montovať“ do rozhodnutia Úradu, no jeho zdôvodnenie pripomína nejedno za vlasy pritiahnuté z rozhodnutí bruselských euroúradníkov, ktorým sa čosi prisnilo a potom to premenili na štandard...

V poslednom čase to ide s televíznymi reklamami z kopca. Ako na potvoru nás zaplavujú skôr tie prihlúple, plné prázdnych fráz. O nejakom driftovaní môžeme akurát tak snívať. Keď už totiž niekto nakrúti poriadnu automobilovú reklamu presne podľa gusta automobilových fanúšikov, tak to „zatrhnú“ úradníci.

BMW M4 Cabrio zakázané kvôli spoločensky nezodpovednej jazde

Presne toto je aj prípad nového BMW M4 Cabrio a reklamy vo Veľkej Británii, ktorú museli stiahnuť z vysielania preto, že ukazuje „spoločensky nezodpovedné“ správanie a „nabáda k nebezpečnému riadeniu." Nuž, poďme sa na to pozrieť čisto pragmaticky.

Zdroj: BMW

Odpovedzte, ale celkom úprimne: stalo sa vám už niekedy, že ste sa pozreli v televízii na reklamu na športové vozidlo, v ktorej normálne oblečený človek jazdil slušne po ceste a pretekár v prilbe a kombinéze s ním išiel po okruhu štýlom, akým sa na okruhu jazdí? No a potom ste si sadli za volant vy a jazdili na bežných cestách, ako by to bol okruh? Nuž zrejme vám to ani na um nezišlo. No celkom inú mienku má britský Úrad reklamných štandardov (ASA), ktorý si myslí, že by niekomu mohlo také niečo zísť na um. Preto zakázal vysielanie televíznej reklamy na BMW M4 Cabrio v existujúcej forme. V tej, v ktorej vám ju predstavíme my.

ASA túto reklamu analyzovala po sťažnosti, ktorá reklamu hodnotila slovami ako „spoločensky nezodpovednú“ a „propagujúcu nebezpečnú jazdu.“ Výsledkom skúmania ASA je rozhodnutie, že sa reklama nesmie v takejto forme vysielať, lebo nie je dostatočne zrejmé, akým jazdným štýlom ide auto na ceste a akým na okruhu. Protiargument BMW bol, že je to jednoznačne vidno. Celkom sa s tým stotožňujeme, veď je to reklama na auto a nie na jazdecký štýl... Navyše, kde inde máte jazdiť rýchlo a bokom ako na pretekárskom okruhu? Vo Veľkej Británii evidentne nemôžete ani to, teda ak takúto jazdu mienite prezentovať v televíznej reklame.

Nuž, všeličo nie je v Británii s kostolným poriadkom. Nemáme teraz na mysli asociálnu sociálku a odnímanie detí rodičom... Ak totiž sledujete britskú televíznu šou Top Gear, možno si spomeniete, ako v poslednom diele trinástej série James May s Jeremym Clarkson vyrábali reklamu na dieselové Scirocco. Jedným z dôvodov, prečo s ich výtvormi porota nebola spokojná, bol fakt, že nemohli ukázať, ako rýchlo sa ide s ich autom po ceste. ASA teraz postupuje voči BMW podobne, automobilke dokonca poradila, aby jej budúce reklamy  „nekombinovali pretekársky a cestný štýl jazdy v zmysle zameranom na rýchlosť alebo na spôsob jazdy, ktorý by bol nezodpovedný".

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW

Nuž, vodičské oprávnenie dostane iba svojprávny človek, teda mal by. Kto by šiel po prezretí tejto reklamy jazdiť po cestách tak, akoby to bol pretekársky okruh, by musel asi svoju svojprávnosť dokazovať. ASA zrejme nemusí a čo vyrieknu jej pracovníci, je horšie ako ortieľ smrti. Poznám pár ľudí, ktorí sa riadia tým, čo im do hláv natlačí televízna reklama, ale žeby išli pretekať na svojom aute po tom, čo si pozrú hocakú stupídnu reklamu (tá od BMW taká rozhodne nie je!), to som ešte nezažil. No, čo už. Zrejme je britský prístup k normálnym veciam oveľa viac „britskejší“, ako si dokážeme predstaviť.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo