2014-11-02 04:04:04
Policajná naháňačka skútra v
Policajná naháňačka skútra v USA

VIDEO: Koľko policajných áut treba na zastavenie mopedu? V USA dvanásť!

Takéto niečo sa môže stať iba v Amerike, alebo v Rusku: vodiča na mopede naháňalo 12 policajných áut.

Poviete si, že to ale naozaj nemôže byť pravda a je to scéna z filmovej paródie o „ťažkej a namáhavej práci polície...“ minimálne na úrovni niektorého z dielov Policajnej akadémie. Sklamem vás – tentoraz to bolo naozaj skutočné a nejde o žiadnu virálnu reklamu, či niečo podobné.

Policajná naháňačka, kde tucet áut prenasledovalo skúter, neprekročila 56 km/h počas celých 13 kilometrov. Ešte dobre, že si policajti z Norton Shores v Michigane neprivolali na pomoc vrtuľník, keď sa nemohli takému nebezpečnému vodičovi, ktorý „rýchlou a zbesilou“ jazdou nechával za sebou perfektne vycvičených a na bezpečnosť a pokoj obyvateľov mesta dohliadajúcich policajtov!

Stáva sa, že sa občas dostane na svet video z policajnej naháňačky v Rusku, alebo aj niekde v Spojených štátoch. No vtedy v drvivej väčšine ide o nebezpečnú jazdu vysokými rýchlosťami a veľa policajných áut alebo aj nejaký ten vrtuľník. Čerstvo zverejnenú naháňačku z Norton Shores v Michigane možno za skutočnú naháňačkou označiť iba veľmi ťažko.

Veď si len predstavte, že podozrivý, na ktorého sa porupne zavesilo ako osy na med až 12 policajných áut, unikal na skútri, ktorý nebol schopný prekročiť rýchlosť zhruba 56 km/h. No a práve takouto maximálnou rýchlosťou ho „prenasledovalo“ naozaj dvanásť policajných áut. Hoci niektorí išli za ním  a iní sa snažili nadbehnúť mu a odrezať mu cestu, nedarilo sa im to celých 13 kilometrov.

Nuž, vyzerá to celkom tak, akoby policajti demonštrovali nie svoju neschopnosť, ale naopak svoju dôležitosť a potrebnosť. Možno by svoju nemohúcnosť ukazovali aj dlhšie, prípadne s asistenciou policajného vrtuľníka, ktorý však na nahrávke nikde nepočuť a tak nie je jasné, či bol povolaný aj ten, alebo nie. Nakoniec celú !naháňačku“ ukončil samotný muž, ktorého prenasledovali. Zoskočil totiž zo skútra a potom ho už policajti (konečne) rýchlo dobehli a zatkli.

Neskôr identifikovaného dvadsaťosemročného Richarda Sheara polícia prenasledovala kvôli tiesňovému volaniu, že ohrozoval nožom a búracím kladivom svoju matku a priateľku a za to, že sa vyhrážal, že podpáli dom. Ako sa neskôr ukázalo, Shear je bývalý mariňák a trpí podľa dostupných správ posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD).

Sheara obvinili po zatknutí z dvoch útokov, pokusu o podpaľačstvo v obsadenom obydlí, za unikanie v motorovom vozidle a bránenie sa zatknutiu. Čo to urobí s jeho reputácii nevedno, ani ako nakoniec skončí – či v cele, alebo čo mu prišijú za svoje vyčíňanie. No minimálne jedno z obvinení – za to „unikanie v motorovom vozidle“ je prinajmenšom na zasmiatie.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo