2014-07-27 11:58:58
VW takto testoval spoľahlivosť
VW takto testoval spoľahlivosť áut pred 15 rokmi.
Zdroj: VW

VIDEO: Verte, či nie, vo Volkswagene pred 15 rokmi takto robili záťažové testy

Pravek automobilizmu? Kdeže iba jeden a pol desaťročia dozadu sa skúšali autá pomerne primitívnym spôsobom.

Teda aby sme boli presní, vzhľadom na dnešné podmienky laboratórnych a počítačových testov. Ale verte, či nie, v mnohých prípadoch sa podobné skúšky dejú ešte stále aj dnes a to nielen u značky Volkswagen. Hlavne skúšané prototypy dostávjú poriadne zabrať nielen v klimatických kabínach, ale aj v reálnych podmienkach arktických mrazov, či púštnych horúčav.

Aj keď na videu, ktoré pre vás dnes máme, neuvidíte žiadne horúce novinky zo sveta Volkswagenu, veríme, že toto sa vám bude páčiť.Keď už pre nič iné, tak aspoň preto, že možno niektoré zo skúšaných áut vlastníte, alebo ste niekedy mali, prípadne šoférovali. Ide o Volkswageny približne 10 až 15 rokov staré. Sú to modely Sharan, Golf tretej a štvrtej generácie a nechýba ani New Beetle alebo Transporter.

Pred mnohými a mnohými rokmi sa Volkswagen záťažových testov "nebál". Nechal nakrútiť video, ktoré nám to názorne predvedie. Všetky autá sa tak nevyhnú brutálne deravým cestám (to sa testovalo určite kvôli „kvalite“ tých našich ciest! ), priekopám, veľkej kope štrku , alebo hlbokým vyjazdenými koľajám.

Technici vo Volkswagene sa nebáli ani poriadne mlátiť dverami , či použiť veľké kladivo na skúšanie odolnosti podlahovej časti karosérie, či plnou silou odsunúť sedačku až na doraz.

Zdroj: VW
Zdroj: VW


Áno, naozaj takto nejako by malo vyzerať poriadne testovanie. V ideálnom prostredí takmer sterilne čistého laboratória to jednoducho nikdy nie je ono. Ale zobrať auto do poriadneho terénu alebo s ním jednoducho nabehnúť na obrubník otestuje výdrž oveľa lepšie, ako nejaké testovanie na počítači. I keď treba priznať, že počítačové modely a simulácie prešli za ten čas výrazným pokrokom a dnes dokážu nasimulovať aj prieneh crash testu takmer na 100 % presne, ako sa potom pri reálnom nárazovom teste potvrdí.

No ale klasika je klasika. Len tak mimochodom, tušili ste, čo sa niekedy s autami stváralo? Vidíte, vydržali toho naozaj dosť, čo poviete?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo