2014-06-01 15:32:35
BMW M4 DTM sa
Zastávka v boxoch nakrúcaná termokamerou je jednoducho úžasná!
Zdroj: BMW Group

VIDEO: Zastávka v boxoch nakrúcaná termokamerou je jednoducho úžasná!

Nemusíte byť fanúšikom motoristického športu, aby vás zaujali tieto obrázky.

Je to niečo podobné, ako keď čiernobiely film nahradila farebná technológia. Priaznivcom motošportu samozrejme zaplesá srdce nad týmto (bohužiaľ krátkym) videom.

Použitie termokamery nie je nič nové. Používa sa hlavne v priemysle a tiež pri zisťovaní, kadiaľ uniká teplo (napríklad pred zatepľovaním domov). Pred časom sa začala využívať aj v motošporte, kde zviditeľňuje prúdenie tepla a napríklad zahrievanie a teda aj namáhanie pneumatík. Možno ste už pár záberov videli počas pretekov F1 v televízii. Tímy to využívajú pre svoju potrebu, no teraz BMW zverejnilo „terminátorské“ zábery aj pre potechu fanúšikov. Ukazuje na nich zastávku v boxoch nemeckého šampionátu cestovných áut DTM.

Aj na tomto krátkom videu vidno, ako sú zohriate jednotlivé časti vozidla BMW M4 DTM. A že sú poriadne rozpálené, charakterizuje farba – čím teplejší povrch, tým viac červená, oranžová, až žltá. Mechanici v kombinézach a prilbách si udržiavajú chladnú hlavu a nízku teplotu, ale pneumatiky už majú predhriate, aby hneď po opustení boxov mali čo najlepšie vlastnosti, hlavne priľnavosť.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Prirúti sa BMW, prská plamene z výfuku a zároveň vidno, ako spod kapoty sála teplo prakticky každou škárou a otvorom. Auto sa nadvihne, mechanici vymieňajú pneumatiky. Za pár sekúnd je hotovo a M4–ka opäť padá na kolesá a vyráža. Pit stop bol v tomto farebnom podaní naozaj poučný, zaujímavý. Ešte treba vyčarovať dvojicu horúcich čiar spod zadných kolies pri odjazde  a frnk... je už preč. Čo k tomu dodať? Vari už len dve veci: škoda, že je video bez zvuku, chýba mu tá pravá „šťava“. Ale inak? Naozaj krása!

Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo