2014-05-02 11:09:46
Výfuk značky Akrapovič má
Výfuk značky Akrapovič má pomôcť dosiahnuť nový rekord.

Renault Sport chce získať späť rekord a prekonať nielen Seat, ale aj Ferrari

Hovoríme o dosiahnutom čase jazdy na severnej slučke Nürburgringu, kde prišiel o prvenstvo.

Renault Mégane bol dlho medzi autami s prednou poháňanou nápravou nevyhláseným kráľom. Renault Sport kraľoval severnej slučke na Nürburgringu od 23. júna 2008, keď sa podarilo tímu RS s modelom Mégane R26.R dosiahnuť čas 8 minút a 17 sekúnd.

O necelé tri roky neskôr, presnejšie 17. júna 2011 to Francúzi vyskúšali s novou generáciou Mégane a s modelom RS Trophy dosiahli nový rekord. Prekonali pritom svoj dovtedajší o 9 sekúnd, čím nový čas na jedno kolo bol na 8:08. Vydržalo to do marca tohto roka, vtedy ho prekonal Seat s novým modelom Leon Cupra 280 o celých 9,5 s a stanovil tak nový najlepší čas 7 min. 58,4 s.

Toto sa Renaultu samozrejme nepáči a už zbrojí na odvetu. Pred dvoma týždňami sa na sociálnej sieti v profile Renault Sport objavila prvá „namotávka“ na možný rekord, ktorý francúzska značka chystá na Severnej slučke Nürburgringu. Bol to obrázok s nápisom #Under8 s logami firiem, ktoré by sa mali podieľať na dosiahnutí tohto výsledku. Majú k tomu pomôcť pneumatiky Michelin, ale tiež výfuk Akrapovič a tlmiče Öhlins. Pokus o nový rekord v podaní Renault Sportu by mal podľa ďalších indícií prebehnúť 16 júna. Renault Sport sa však už teraz pripravuje a ladí auto priamo na Nürburgingu.

Potom sa objavil druhý obrázok, ktorý odhaľuje žlto lakovanú karosériu a karbónom lemovanú koncovku výfuku Akrapovič. Už vtedy bolo jasné, že nepôjde o nič iné, ako o špeciálnu edíciu Renaultu Mágane RS, ktorá by mala ísť v stopách druhogeneračnej verzie R 26.R, ktorá bola na technických okruhoch dať „výprask“ aj oveľa drahším superšportom. S tým sa ráta už teraz, lebo z kuloárov začínajú zaznievať hlasy, že špeciálny Mégane RS by mal Zelené peklo obkrúžiť za 7 minút a 45 sekúnd!

To je čas, aký ešte pred pár rokmi neboli schopné dosiahnuť ani také autá, ako Lamborghini Gallardo Superleggera, Ferrari 599 GTB Fiorano, alebo Porsche 911 GT3 RS. Najrýchlejší Renault Mégane má byť vraj označený RS 275RS, čo napovedá, že výkon auta by mal byť 202 kW (275 k). Ale dá sa vôbec čas pod 8 minút dosiahnuť s takýmto výkonom? Ak sa tieto zvesti potvrdia, bude treba sňať klobúk, lebo také výrazné prelomenie osemminútovej hranice bol ešte nedávno pre autá kategórie hot hatch nemysliteľný.

No a do tretice sa objavilo video, kde už je jasné, že výfuk Akrapovič patrí na nový Mégane – a robí naozaj chuť na avizovaný dátum, kedy by mal Renault Sport oficiálne pokoriť spomínaný rekord.

Pri tom to ale pravdepodobne nezostane. Nepôjde totiž iba o súboj týchto dvoch značiek a do súboja o najlepší čas sa pravdepodobne zapoja aj ďalšie. Na čas pod 8 minút si totiž trúfa aj Honda s novým Civicom Type R, okrem toho to pravdepodobne skúsi aj VW s 220 kW (300 k) Golfom GTI. No svoje si bude chcieť dokázať aj Opel Astra OPC Extreme a pravdepodobne to skúsi špeciálnou verziou aj Peugeot 308.

Takže sa schyľuje k peknej bitke. Pozitívne na tom je, že sa čas musí dosiahnuť na sériovom aute. Z toho vyplýva pre motoristov, ktorým koluje v žilách benzín pozitívne zistenie: už čoskoro sa dočkáme ďalších pekne ostrých hot hatchov.

Jozef Vydra
ZDROJ: Renault sport

Komentáre k článku


Stream naživo