2014-01-26 16:15:00
Shelby GT 500 -
Shelby GT 500 - hlavný hrdina Need for Speed.

Ako sa vyrábajú falošné superšporty pre film Need For Speed

Šialený film na základe počítačovej hry príde do kín premiérovo 14. marca. Pri filmovačkách „prišlo o život“ veľa áut.

Preto je „spotreba“ akčného trháku o autách s množstvom exotických, rýchlych a drahých superáut veľmi vysoká. Z nich skutočne veľká väčšina neskončí dobre svoju pozemskú púť. Niektoré scény treba opakovať a sú pritom totálne deštrukčné pre auto. Kúpili by ste v takom prípade autá, ktorých cena je niekoľko miliónov? A keby stáli „len“ pár stotisíc!... ako by sa asi predražil samotný film?

Ani Hollywood nie je taký bohatý, aby si mohol dovoliť rozbíjať pri nakrúcaní divokých akčných scén skutočné superautá za státisíce dolárov. Preto sa k slovu dostávajú repliky. Vzhľadovo sú na nerozoznanie, ale „pod kábatom“ predsa celkom iné autá, ako by ste čakali. Nie je to nič zlé, alebo nové. Repliky hrali a hrajú vo filmoch neraz prvé husle. Nielen preto, aby sa ušetrilo. Neraz to bez nich nejde. Nemáme na mysli pritom iba autá.

V tomto prípade je základom rúrkový rám, ktorý drží hlavne karosériu, do ktorého vsadili malý samonosný podvozok. V pár prípadoch kolesá poháňajú elektromotory, takže je to taká okapotovaná elektrická motokára. Veľký dojazd tie repliky totiž nepotrebujú, skôr zrýchlenie z miesta a dynamiku. No a v prípade driftujúceho modelu Shelby je pod kapotou výkonný motor, ktorý autu umožňuje jazdu dverami napred... Čosi viac sa dozviete z dynamicky strihaného prvého videa.

Na videu sa poodhaľuje zákulisie prípravy „falošných“ super áut. V priebehu necelého pol roka vyrobil špecializovaný tím technikov 15 replík. V nejdenom prípade aj niekoľko identických kusov daného modelu, ktoré sú na striebornom plátne na nerozoznanie od originálov.

Ak vám už teraz tečú slinky na nervydrásajúce zábery, bláznivé naháňačky a momenty, pri ktorých tuhne krv v žilách, nemusíte už čakať dlho. Tešiť sa môžete na známe mená áut a značky: Bugatti Veyron, Lamborghini Sesto Elelemnto, či McLaren P1. No uvidíte tiež americký Saleen S7, takmer neznámy španielsky superšport GTA Spano, či majestátny Koenigsegg Agera R. V hlavnej role sa predstaví upravený Ford Mustang. Teda presnejšie Shelby GT 500.

Stačí tento výpočet, aby to aj vám ostatným urobilo chuť pozrieť si tento film? Tak potom radšej prvé video preskočte, aby bola ilúzia dokonalá, že sú vo filme skutočné autá.

Radšej si pozrite ako chuťovky aspoň tri ukážky z prvých dní nakrúcania, ktoré prebehli v Detroite.

Jozef Vydra
ZDROJ: mustang6g.com, nfs.com

Komentáre k článku


Stream naživo