2013-11-18 12:07:53
Faith Dickeyová prekonala Jean-Claude
Faith Dickeyová prekonala Jean-Claude Van Damma.
Zdroj: Volvotrucks

Ani Jeane, ani Claude, ani Van ba ani Damme sa nechytá na Faith Dickeyovú

Američanka je držiteľkou výškového svetového rekordu žien a rekordu v chôdzi po lane bez istenia v dĺžke 26 metrov.

O lezení po lane medzi dvoma nákladnými vozidlami v pohybe bez istenia sa jej však ani nesnívalo, hlavne pre rýchlosť vetra. Táto žena s nervami pevnými ako lano po ktorom chodí, sa nakoniec ukázala v lepšom svetle, ako hrdina akčných filmov, ktorého sme vám ukázali pred pár dňami. Prešla 9 metrov z jedného kamiónu na druhý počas jazdy takmer so žiadnym istením.

Faith Dickeyová je  jedno z najznámejších mien v slackliningu. Je to mladý šport, ktorý vznikol vtedy, keď skalolezci začali napínať nylonové laná medzi stromami a potom dokonca medzi skalnými vrcholmi. O lezení po lane medzi dvoma nákladnými vozidlami v pohybe bez istenia sa jej však ani nesnívalo, hlavne pre rýchlosť vetra. „Prešla som po lane medzi vrcholkami skál vo výške 1 200 m nad zemou, toto je však niečo iné. Vodiči sú fantastickí, ale bez ohľadu na to, ako jazdia, lano sa pohybuje všetkými smermi. A vždy keď sa na ceste vyskytnú malé nerovnosti, lano skáče nahor a nadol,“ povedala. Chcelo to veľa tréningu, aby sa výsledok podaril bez akejkoľvek cudzej pomoci. To, čo uvidíte v tomto filme, je skutočné. Niekto to môže vnímať ako prehnané. Vo Volvo trucks to považovali za najvzrušujúcejší spôsob, ako ukázať presnosť ovládania nového vozidla Volvo FH. Mali pravdu, alebo nie?

Nakrúcanie v spolupráci so známym koordinátorom kaskadérov z Hollywoodu Petrom Pedrerom (James Bond, Harry Potter, Piráti z Karibiku), či režisérom s nomináciou na Oscara Henrym Alexom Rubinom nemohlo dopadnúť inak, ako predviedli vo výsledku.

Ako to celé vznikalo

Alan Jones stláča pedál a 750 koní sa s burácaním rozbieha. Na druhej strane diaľnice súčasne štartuje druhé Volvo FH. Rýchlosť sa zvyšuje a dve nákladné vozidlá sa pohybujú súbežne po oboch stranách stredového pásu. Potom sa od seba mierne vzdialili a naplo sa tak lano, ktoré spája ich návesy. Alan pozoruje v spätnom zrkadle Faith Dickeyovú, ako stojí na streche druhého návesu pripravená vstúpiť na lano. Šaty jej mávajú vo vetre. Dokáže prejsť po lane medzi nákladnými vozidlami bez toho, aby spadla?

Zdroj: volvotrucks.com
Zdroj: volvotrucks.com

„Je skutočne ťažké odhadnúť, aký silný vietor fúka na streche, keď nákladné vozidlo naberá rýchlosť. Navyše sú tu nárazy vetra prichádzajúce z hôr a nákladné vozidlá vytvárajú silný veterný tunel.“

Bezpečnosť na prvom mieste

Platí to pre spoločnosť Volvo Trucks, aj pre Petra Pedrera, koordinátora kaskadérov. „Kaskadérske kúsky nie sú pre ľahkomyseľných. Bezpečnosť je vždy prvoradá. Vždy sa musíte pripraviť na najhoršie možné situácie a plánovať, ako ich riešiť. Dôkladná príprava a plánovanie sú všetkým,“ konštatuje Peter Pedrero. „Myslel som si, že všetky kaskadérske kúsky, ktoré sa dajú predstaviť, už niekto zrealizoval. Mýlil som sa. Zrážka člnov pri rýchlosti 40 uzlov, prevrátenie sa v horiacich autách, to je len ďalší deň v práci. Ale doteraz sa ešte nikto neprechádzal medzi dvoma pohybujúcimi sa nákladnými vozidlami. Vyzerá to na obrovskú výzvu a výzvy mi vždy rozprúdia krv.“

Zdroj: volvotrucks.com

Test kladie obrovské nároky na vodičov. Alan Jones je profesionálny zručný vodič, ktorý má za sebou dlhý zoznam filmov. Jens Karlsson, ktorý jazdí s druhým nákladným vozidlom Volvo FH, počas 23 rokov práce vodiča nákladného vozidla absolvoval množstvo skúšobných jázd.  „Toto je najťažšia úloha, akú som kedy plnil. Vyžaduje neuveriteľnú presnosť. Stačí len niekoľko centimetrov, lano povolí a Faith spadne,“ hovorí Jens Karlsson.

Veľa závisí od oboch nákladných vozidiel. Ide o rozhodujúci test ovládania a stability nového radu Volvo FH na ceste. Svetové prvenstvá, ako je hrebeňové riadenie a samostatné zavesenie predných kolies, sú dve veci, ktoré vodičom umožňujú jazdiť s takou presnosťou. „Nie som si istý, či by sa to dalo uskutočniť s iným nákladným vozidlom,“ hovorí Jens po tom, ako spolu s Faith absolvovali niekoľkodenný nácvik.

Šancu dala neotvorená časť diaľnice

Takmer dokončený úsek diaľnice v horách medzi Splitom a Dubrovníkom v Chorvátsku ešte nebol pri nakrúcaní odovzdaný do používania verejnosti, a preto sa test mohol uskutočniť bez zvedavých divákov a mimo premávky. Skladá sa z rovného úseku, dlhej zákruty a dvoch tunelov. Kým sa nákladné vozidlá dostanú k tunelom, Faith sa musí dostať na druhú stranu lana. Potom sa lano roztrhne.

„Najprv som si myslela, že sa to nikdy nepodarí,“ hovorí Faith. „Trénovali sme a trénovali a stále som padala. Potom som však začala veriť, že dokážem prejsť deväť metrov k druhému nákladnému vozidlu včas.“ Tréning sa už skončil, kamery bežia a je čas zistiť, ako celá akcia dopadne. Dostane sa Faith na druhú stranu?  Nákladné vozidlá sa ženú po diaľnici. Faith robí prvé pokusné kroky po lane. Okolo prelietava vrtuľník s teleobjektívom vo dverách. Rýchlosť vetra nad strechou návesu je neuveriteľne silná, ale Faith pokračuje. Nákladné vozidlá idú do zákruty a tunely sa približujú čoraz viac. Faith sa zakolíše…

Viac si už pozrite vo videu, ktoré fakt stojí za to...

Jozef Vydra
ZDROJ: fh.volvotrucks.com

Komentáre k článku


Stream naživo