2013-06-08 11:00:00
Motorka ako ponorka
Motorka ako ponorka - alebo kto vie, ten vie, veď v Číne a v juhovýchodnej Ázii všeobecne je všetko možné.

Toto radšej neskúšajte: ako jazdiť po zaplavených uliciach

Hovorí sa, že ak bláznovi nepoviete, že sa niečo nedá, on príde a urobí to. Tak to vyzerá aj v nasledujúcich prípadoch.

Aktuálne sú cesty a ulice plné vody. Nejedno mesto sa zmenilo počas povodní na Benátky. Použiť auto namiesto člna, či gondoliery by nikomu práve v tomto meste ani len na um neprišlo. No je zaujímavé, že sa predsa nájdu experti, ktorí akoby nechceli rešpektovať fakt, že voda je síce silný partner, ale ešte silnejší nepriateľ.

Nerobte z auta ponorku

Osobné autá sú málo odolné proti zaplaveniu a voda siahajúca vyššie ako po prahy dverí, respektíve nad stred kolies už môže a zväčša aj narobí poriadnu paseku. Ak už musíte prejsť kúsok zaplavenej cesty, kde viete, že voda nie je hlboká napríklad po kolená, či vyššie, tak potom veľmi opatrne a pomaly. To preto, aby sa vlna, ktorú vytvoríte, nedostala do motorového pristoru a do motora. To by bol jeho koniec. Takto dopadla aj vodička na nasledujúcom videu, ktorá uviazla v strede zaplavenej cesty. No zrazu kde sa vzal, tu sa vzal, cez cestu sa hrnul čln. Vlastne to bol autobus...

Motorkou do vody?

Celkom nemožné, povie väčšina. A má pravdu. Lebo aj v jej prípade platí, že motor nemôže pod vodou normálne pracovať. Akonáhle sa do nasávania dostane voda, je koniec. Podľa tejto teórie je jazda po vode, presnejšie vo vode celkom nemožná. Žeby sme videli novodobý zázrak?

Takže na vysvetlenie – „osvieženie“ v podobe jazdy cez zaplavené ulice mohol motocyklista zvládnuť len vďaka tomu, že aj nasávanie do motora, aj výfuk mal vyvedený hadicami nad úroveň hladiny vody, ktorou prechádzal. Ako sme vás už v úvode nabádali – toto naozaj doma nerobte. Mohlo by sa to síce podariť, ale zdá sa, že voda vo videu bola pomerne čistá. A zrejme aj teplá. Približne 10 ⁰ Celzia teplá, vlastne studená voda, ktorá s valila napríklad dole Dunajom by takýto „podvodný“ výlet neumožnila, ani keby sa vyliala na tvrdý podklad a vytvorila tam „jazero“.

Komu niet rady, ten sa vykúpe

Do tretice voda. Nemusela ani byť, ale dvaja mladíci vo Francúzsku sa rozhodli vyskúšať svoj Peugot a zároveň vodičské (ne)umenie na ceste, ktorá viedla na hrádzi rybníka, či jazera. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby cesta namiesto asfaltu nebola šotolinová. Tam je potrebný iný štýl jazdy a aj rely jazdci potvrdia, že taký povrch s drobnými kamienkami na povrchu vie byť poriadne záludný... ako je aj pravda.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo