2013-02-15 14:00:00
Neuveriteľné veci zažijete na
Celkom bežná prax "zdvojenia" parkovacích miest - ale že ten "zaseknutý" sa nevie dostať preč, to tých druhých netrápi.
Zdroj: losethemap.blogspot.sk

Neuveriteľné veci zažijete na ruských cestách - radšej tam nejazdite.

Už ste boli v Rusku? Choďte tam, ale iba ak na dovolenku, pretože spoza volantu nie je čo ľutovať. Trampoty postihujú motoristov aj tam. Aj keď niektoré sú špecifické.

Bez veľkých rečí sa teda poďme pozrieť na kolorit ruských ciest, ktorý je miestami naozaj netradičný. Vžité predstavy o dobrosrdečných „bábuškách“, ktoré vám dajú aj srdce na dlaň, majú vážne trhliny. Keďže sa na ruských cestách veľmi často používajú zabudované on-board kamery, aby mohli slúžiť ako dôkazový materiál na „divokom Východe“, máme šancu vidieť veci inak nevídané. Internetové stránky sú plné najrozličnejších záberov, ktoré občas vyrazia dych – už sme pripravili niečo z nich pre vás.

Tentoraz sme vybrali tri videá, ktoré by mohli ukázať pravú tvár diania na ruských cestách, aj o ľuďoch „za ruľom“ – teda po našom – za volantom.

Najšťastnejšia babička

Veľmi častým (zlo)zvykom v Rusku a hlavne v Moskve je prechádzanie chodcov cez cestu. Prechádzajú mimo priechodov, krížom, krážom, kľučkujú pomedzi autá. Niekedy nemajú na výber, lebo vodiči tiež nie sú veľmi ohľaduplní. Ale riskovať život – to je asi vysoká stávka pre chvíľu ušetreného času... Kam sa tí dôchodcovia tak stále všetci ponáhľajú? To si hovoríme aj u nás, len nevidno také kaskadérske kúsky, ako v Rusku – asi preto, že nemáme zabudované kamery?

Najlepšie ručne – stručne

Máte problém? Nie ste sami. Kritických situácií na cestách zažívame dosť aj u nás. Aj s agresívnym správaním niektorých jedincov. Mňa samého pred rokmi jeden „tiežvodič“ ohrozil tak, že som brzdil ešte aj očami, keď sa „strčil“ na križovatke predo mňa a zostal stáť na červenej. Keď som si dovolil zatrúbiť, netušiac, či mu nenavštívim kufor auta, prišiel si to so mnou „vykonzultovať“ – skoro mi odtrhol dvere. Táto predohra vás asi nasmerovala, kam nás zavedie druhé video – tak už ďalej bez slov:

Nežná blondínka

Parkovanie je problém. V mestách, kde je pomaly viac áut, ako ľudí, je to prakticky neriešiteľné. Moskva má málo ulíc a ciest. Nežartujem. Na to množstvo áut to naozaj platí. Keby boli všetky v pohybe, možno by sa horko-ťažko pomestili. Najväčší problém je s parkovaním, ktoré sa rozmohlo už pomerne dávno – mnohí  vodiči parkujú v druhom rade a blokujú tak tých, ktorí by chceli odísť. Aktivisti vymysleli spôsob, ako týmto sebeckým vodičom pripomenúť, čo nemajú robiť druhým. Upozorňujú a keď nepomôže dohovor, nalepia na okno veľkú nálepku. Reakcie postihnutých sú  - ale viete čo? Nepredbiehajme a pozrite sa. Aj keď neovládate ruštinu, reakcia „jemného“  blonďavého stvorenia z Mercedesu preklad naozaj nepotrebuje.

Jozef Vydra
ZDROJ: liveleak

Komentáre k článku


Stream naživo